Drastična anti-kovid mjera br.2: Djecu vezati za krevet - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Drastična anti-kovid mjera br.2: Djecu vezati za krevet

Nakon zakona koji je usvojen u Izraelu, a po kom svi koji su u karantinu moraju da nose elektronsku narukvicu, još jedna zemlja ima svoje anti-kovid mere.

Naime, zdravstvene vlasti Hongkonga primenjuju vezivanje za krevet beba i dece koja su izolaciji, dok je sve više kritika zbog psiholoških posledica takvih drastičnih mera protiv korona virusa.

Iako je jedan od najgušc´e naseljenih gradova na svetu, ta bivša britanska kolonija je generalno uspela da uspostavi kontrolu nad pandemijom.

U Hongkongu je do sada registrovano 11.000 zaraženih korona virusom i 200 umrlih, a ovo je postignuto nekim od najdrastičnijih mera na svetu. ;Svako ko ima pozitivan test na korona virus odmah odlazi u bolničku izolaciju, bez obzira da li ima simptome ili ne, a oni koji se smatraju “bliskim kontaktima” šalju se na dve nedelje u karantinske kampove koji su pod kontrolom vlasti.

Vec´ina ljudi, po ulasku na teritoriju Hongkonga, mora da o svom trošku ide u tronedeljni karantin u posebno određene hotele.

Na društvenim mrežama je sve više kritika prakse odvajanja dece od roditelja u odeljenjima za izolaciju tako da majke više ne mogu da doje bebe, a decu vezuju za krevet kako bi bili na jednom mestu.

Vlada Hongkonga je ove nedelje u više navrata nastojala da opravda svoju politiku, uključujuc´i praksu vezivanja dece.

“Generalno, bolnica c´e razmotriti samo primenu fizičkih ograničenja na pedijatrijske pacijente radi bezbednosti i dobrobiti pacijenata”, saopštila je sinoć bolnička uprava i dodaje da je za to potrebno “odobrenje roditelja ili staratelja”.

Dodaje se da je roditeljima koji su testirali negativno na korona virus generalno dozvoljeno da budu sa zaraženom decom u jedinicama izolacije ako ima mesta.

Ali, kako napominje Frans pres, to nije uvek slučaj. Postoje primeri samohranih roditelja koji nisu na istom mestu sa svojom decom i samo putem telefona mogu da komuniciraju sa njima.

Konzulati Švajcarske, Velike Britanije i SAD su poslednjih dana izrazili zabrinutost zbog psiholoških posledica tih drastičnih mera.

Danas objavljeno

Kfor stigao na Јarinje: Američki, poljski i kanadski vojnici na administrativnoj liniji

M.

Opozicija najavila protest protiv vlasti u Srpskoj tačno godinu dana prije opštih izbora

M.

U Zagrebu pronađeno tijelo muškarca

M.

Ostavite komentar