Dramatično upozorenje za Zagreb: Taj potres se još nije dogodio, ako se dogodi biće trideset puta jači - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dramatično upozorenje za Zagreb: Taj potres se još nije dogodio, ako se dogodi biće trideset puta jači

Tomislav Fiket iz Hrvatske seizmološke službe izjavio da strahuje da Zagreb tek očekuje snažan zemljotres.

Kako navodi Index.hr, zagrebački razorni potres iz marta ove godine ostavio je velike materijalne štete, ali i promenio život Zagrepčanima. Najviše onima koje očekuje obnova porušenog, ali i mnogima koji su nakon potresa u trajnom strahu od novog velikog podrhtavanja tla u glavnom gradu Hrvatske.

Od tog martovskog zemljotresa tlo zagreba se ne smiruje, a slabiji potres dogodio se rano jutros. Hrvatski seizmolog Tomislav Fiket, međutim, kaže da je situacija takva da se ovo još može nastaviti, jer se relaksacija tla još događa.

“Sam potres je posledica napetosti koja se dogodila i ta energija se u trenutku potresa oslobodila pa se to polako poravnjava i to je ono što i dalje osećamo kao potres”, objašnjava on.

Ali, upitan može li Zagrebčane makar umiriti rečima da su mirni od nekog većeg i snažnijeg zemljotresa, njegov odgovor je: “Nažalost, ne. To bih mogao reći da se taj jači potres dogodio.”

Prema njegovim rečima, to bi značilo da Zagreb pogodi zemljotres jačine 6,3 do 6,5 po Rihteru, što je zemljotres tridesetak puta jače od onog koji je u Zagrebu napravio dosta materijalne šete 22. marta.

Fiket je objasnio u kakvo stanju je seizmološka služba.

“Državna seizmološka mreža sastoji se od 17 stalnih stanica. Od toga su četiri donacija Grada Zagreba i čine zagrebačku mrežu. To je ono što održava Seizmološka služba, koja radi non-stop. Susedna Italija, na primer, ima hiljade stanica. Slovenija ima preko 50. Jednostavno se radi o tome da smo država koja ima nezahvalan oblik i da bi se moglo kvalitetnije pokriti teritorija, treba nam gusta mreža stanica, za koje nemamo sredstava”, kazao je Fiket.

Danas objavljeno

Sarkozi negira krivicu

M.

U pucnjavi u Čikagu najmanje četvoro mrtvih

M.

Milanović: Bez Srbije i Hrvatske nema promjene Dejtonskog sporazuma

M.

Ostavite komentar