Dramatična poruka na Fejsbuku Pete flote Ratne mornarice SAD - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Dramatična poruka na Fejsbuku Pete flote Ratne mornarice SAD

Zemlje-članice Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) započele su pojačane bezbednosne patrole u međunarodnim vodama Arapskog zaliva.

Rojters prenosi da je to na Fejsbuku objavila Peta flota Ratne mornarice SAD sa sedištem u Bahreinu, prenosi Tanjug.

Na toj društvenoj mreži je objavljeno da su zemlje GCC “posebno povećale međusobnu komunikaciju i koordinaciju kako bi podržale regionalnu pomorsku saradnju i morske bezbednosne operacije u Arapskom zalivu”.

Američka mornarica saopštila je da je izvela vežbe u Arapskom moru s udarnom grupom nosača aviona poslatom u Persijski zaliv radi borbe protiv navodne, nespecifične pretnje iz Irana.

Mornarica je saopštila da su vežbe i obuka izvedeni sa grupom nosača aviona “Abraham Linkoln” u koordinaciji sa američkim marincima, odražavajući “ubojitost i agilnost SAD da odgovore na pretnju”, kao i da odvraćaju od konflikta i štite američke strateške interese.

U vežbama su učestvovale i amfibijska grupa i 22. ekspediciona mornarička jedinica koje su takođe razmeštene u zoni operacija američke Pete flote u Persijskom zalivu, prenosi AP.

Vežbe su, kako je saopšteno, izvedene u petak i subotu.

Bahrein, kao saveznik SAD, upozorio je juče svoje državljane da ne putuju u Irak i Iran i zatražio od onih koji su već u tim zemljama da se odmah vrate zbog svoje bezbednosti, javila je tamošnja državna novinska agencija BNA.

Ministarstvo spoljnih poslova Bahreina kao razloge za svoje saopštenje navelo je “nestabilne regionalne okolnosti, opasni razvoj i potencijalne pretnje”.

Upozorenje dolazi usred tenzija između SAD i Irana.

Vašington je u sredu povukao neke članove osoblja iz Ambasade SAD u Bagdadu, zbog zabrinutosti povodom navodnih pretnji iz susednog Irana, kojem su iračke šiitske milicije saveznici.

Ranije, kompanija “Ekson” je evakuisala svoje strano osoblje sa iračkog naftnog polja u pokrajini Basri blizu granice s Iranom, preneo je Sputnjik.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Odobreno: Stižu tenkovi

M.

Kremlj: Lažne tvrdnje da je šef CIA Moskvi predložio tajni mirovni plan

M.

Imam iz Kozarca se izvinio za izgovorene riječi

M.

Ostavite komentar