Dramatičan pad prodaje automobila u Hrvatskoj - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Dramatičan pad prodaje automobila u Hrvatskoj

Tokom prve tri sedmice aprila u Hrvatskoj su prodata svega 893 nova automobila, što predstavlja pad od skoro 90 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

U periodu od 1. do 22. aprila registrovana su tek 893 nova putnička i laka dostavna vozila (od čega 698 automobila i 195 lakih dostavnih vozila), dok je u aprilu 2019. prodaja iznosila 7.136 vozila, pokazuju podaci koje je objavila Promocija plus.

To je pad od čak 87,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Index.hr.

Od početka ove godine pad prodaje novih automobila u Hrvatskoj iznosi 40,1% u odnosu na 2019. Zaključno sa 22. aprilom, prodato je 12.888 automobila, dok je u istom razdoblju 2019. godine zabeležena prodaja 21.542 nova vozila.

Pad bi bio još izraženiji da prodaju nisu spasila solidna prva dva meseca u godini.

U dosadašnjem delu 2020. najviše novih vozila u Hrvatskoj prodao je Volkswagen (2.172), zatim Škoda (1.613), Renault (1.146), Dacia (730) i Citroen (639).

Ogroman pad pre svega zbog zastoja u prodaji vozila za rent-a-car

Pad prodaje u aprilu je očekivan jer je hrvatska privreda paralizovana zbog mera uzrokovanih koronavirusom.

Enormni pad dogodio se prvenstveno zbog zastoja prodaje vozila za rent-a-car, ali i usled izostanka direktnog i indirektnog reeksporta, a te su dve kategorije do sada činile veliki deo prodaje novih vozila u Hrvatskoj.

Prema nekim kalkulacijama, u okviru te dve kategorije proteklih godina je prodato dve trećine novih automobila godišnje.

Prethodnih godina rent-a-car kompanije u Hrvatskoj su kupovale oko 25.000 novih automobila, i to samo početkom turističke sezone. Kasnije je, nakon sezone, 50 do 60 odsto tih vozila završavalo na tržištu polovnih vozila, a ostatak u indirektom reeksportu.

Prodaja polovnjaka takođe slaba

I situacija sa prodajom polovnih vozila u Hrvatskoj takođe nije dobra. Vlasnik jednog prodajnog salona polovnjaka rekao je za Hinu da mu je prodajni prostor bio zatvoren od 19. marta i da od tog dana ništa nisu prodali.

On ne zna kako će se prodaja polovnih automobila odvijati u bliskoj budućnosti, odnosno hoće li biti potražnje, ali za sada ne planira da spušta cene svojim vozilima.

Pad prodaje novih vozila u celoj Evropi, ali raste trgovina polovnjacima

U celoj Evropi je pala prodaja novih vozila, a raste prodaja polovnih, piše Index.hr.

Prema dostupnim informacijama, samo je u Austriji proteklih sedmica prodaja polovnih vozila porasla za 70-ak odsto.

Prodaja novih vozila do kraja godine mogla bi da padne od 60 do 80 odsto

Saobraćajni stručnjak Željko Marušić kaže da bi prodaja novih vozila u Hrvatskoj do kraja godine mogla pasti od 60 do čak 80 odsto u poređenju sa prošlom godinom.

On je apelovao na brzu reakciju države kako bi se spasila branša, odnosno na ukidanje visokih državnih nameta prilikom kupovine novih vozila.

Danas objavljeno

Blindirani Mercedes S 680 Guard 4Matic

Zeljka

Porsche 911 Turbo S Pedro Rodríguez

Zeljka

Test: Nova Honda Jazz

Zeljka

Ostavite komentar