4. Februara 2021.

Drama na zapadu EU, na ivici su pucanja: Stanje je napeto, a ljudi nervozni

Big Portal

Porast broja obolelih u sedam dana je doslovno eksplodirao, trenutno iznosi skoro 850 novih infekcija na 100.000 stanovnika. Oko 43 posto svih poznatih zaraza i 44 posto svih smrtnih slučajeva od početka pandemije zabeleženo je samo u januaru 2021. godine, navele su zdravstvene službe ove zemlje, piše Dojče vele.

Stanje je “veoma napeto”, potvrdio je i Rajnhard Nojman, šef lisabonske kancelarije nemačke organizacije “Fridrih Ebart”. “Celokupno stanovništvo je vrlo nervozno s obzirom na to da ovaj dramatični razvoj situacije poslednje dve, tri sedmice”, rekao je on.

Kao razlog eskalacije vlada je navela mutirane varijante virusa koje su se prvi put pojavile u Velikoj Britaniji, ali i slabljenje mera ograničenja tokom božićnih praznika.

Ponovo je na snazi strogi lokdaun sa zatvorenim školama, prodavnicama i restoranima, kao i ograničenja u kretanju. Zabranjena su i putovanja.

Sanitetska vozila su morala ponekad i satima da čekaju pre nego što su mogla prevesti pacijente u prepune bolnice, izveštava dopisnik DW-a iz Portugala Žan Filip Šolc.

Sa oko 850 obolelih širom zemlje odeljenja intenzivne nege su skoro potpuno popunjena, oko 6.700 obolelih je hospitalizovano na drugim bolničkim odeljenjima.

Ispred nekih klinika su postavljeni šatori za trijažu: u njima doktori na osnovu količine kiseonika u krvi obolelog i njegove telesne temperature odlučuju ko od novih pacijenata treba prvi da dobije medicinsku pomoć.

Po ubrzanom postupku su postavljeni šatori kako bi se mogli primiti dodatni pacijenti.

U borbi protiv ovog talasa korone verovatno je najveći problem nedostatak osoblja. Portugalska vlada je u petak saopštila da je 70 posto medicinskog osoblja inficirano koronavirusom. Nemačka vojska je u sredu poslala tim pomoći od 26 osoba među kojima je osam lekara koji će tamo ostati za sada tri sedmice.

Transportnim avionom je prebačeno i 50 respiratora, 150 sprava za infuziju i 150 bolničkih kreveta.

Što se tiče vakcinacije protiv koronavirusa, u portugalskim medijima se ono označava kao “simbolični start” jer i u Portugalu nema dovoljno cepiva. Do kraja marta se planira vakcinacija oko 800.000 građana od ukupno deset miliona. Odgovorni stoga računaju s nastavkom širenja virusa i velikim naporima na njegovom zaustavljanju, piše DW.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare