Drama na američkoj obali, pojedini odbijaju da se evakuišu: "Neću napustiti svoj brod" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Drama na američkoj obali, pojedini odbijaju da se evakuišu: “Neću napustiti svoj brod”

Uragan Dorijan trenutno se nalazi iznad Bahama. Očekuje se da će se u tom području zadržati pre nego što počne polako da se približava američkoj istočnoj obali.

Na istočnoj obali počele su prve evakuacije.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da je uragan, trenutno praćen vetrovima jačine 249 kilometara na sat, oslabio u kategoriju četiri, ali da će biti veoma snažan i narednih nekoliko dana.

Uragan Dorijan, sa naletima vetra čak do 320 kilometara na sat, razorio je delove Bahama. U oluji, katastrofalne pete kategorije, oštećene su ili uništene hiljade kuća, dalekovodi su oboreni, a brojni domovi poplavljeni.

Zbog nestanaka električne energije i ograničenog pristupa internetu, za sada je nemoguće proceniti štetu, prenosi Glas Amerike.

“Ovo je verovatno najtužniji i najgori dan u mom životu. Kao lekar, obučen sam da izdržim mnogo stvari, ali nikada nisam video ovako nešto. Suočeni smo sa uraganom Dorijan, kakav nije zabeležen u istoriji Bahama”, rekao je premijer Bahama Hubert Minis.

Dorijan nije praćen samo snažnim vetrovima i obilnom kišom, već i plimskim talasima od preko šest metara, višim od prosečne kuće na Bahamima.

Dok se ostrva i dalje bore sa uraganom, meteorolozi procenjuju da će se oluja narednih dana opasno približiti Floridi, duž čije istočne obale su već izdata naređenja na obaveznu evakuaciju.

Međutim, pojedini odbijaju da se evakuišu.

“Neću napustiti svoj brod tokom uragana, ni iz jednog razloga, osim ako je u pitanju život”, odlučan je stanovnik Floride Ned Kejhi.

Naređenja za evakuaciju izdata su i duž obale Južne Karoline i Džordžije.

“Biće nestanaka struje i ljudi moraju da se za to pripreme. Takođe će biti plimskih talasa, što se nažalost poklapa sa periodom kada je plima najviša u jugoistočnom delu Sjedinjenih Država”, upozorio je v.d. sekretara za unutrašnju bezbednost Kevin Mekalinen.

Zvaničnici o situaciji redovno informišu i američkog predsednika Donalda Trampa.

“Ne znam ni da li sam ikada čuo za kategoriju pet. Znam da je to najveća kategorija i nažalost to je ono s čime se suočavamo”, kaže Tramp.

Dorijan je četvrti uragan pete kategorije koji je pogodio Sjedinjene Države, od kako je Tramp preuzeo dužnost predsednika. Meteorolozi očekuju da će postepeno oslabiti, ali da će ostati uragan narednih pet dana.

Danas objavljeno

Vučić najavio da sutra u Srbiju stiže još 130.000 DOZA ruskih vakcina

M.

Moskva protjeruje 20 čeških diplomata

M.

Zaharova: Zapad nameće histeriju cijelom svijetu

M.

Ostavite komentar