Dragočaj još bez nove ambulante - BIGportal.ba
Banja Luka

Dragočaj još bez nove ambulante

Sredstva za izgradnju nove ambulante porodične medicine u naselju Dragočaj, čija je izgradnja trebalo da počne prošle godine, ali je zbog pandemije virusa korona odgođena za ovu, nisu planirana u prvom Prijedlogu budžeta, kazali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Dodaju da grad planira novac obezbijediti kroz donatorska sredstva, te da je grad u 2020. godini kompletirao svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju ambulante.

“Grad je u 2020. godini kompletirao potrebnu dokumentaciju, odnosno lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za izgradnju specijalističke ambulante porodične medicine u naselju Dragočaj. Grad planira da kroz donatorska sredstva dođe do novca za izgradnju pomenute ambulante”, kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Slavenko Tadić, predsjednik Savjeta MZ Dragočaj, kaže da se nada da će grad nakon usvajanje budžeta pronaći donatore za izgradnju ambulante.

“Mi smo pokrenuli inicijativu da se izgradi specijalistička ambulanta porodične medicine i trebalo je da se radi prošle godine, ali je zbog pandemije virusa korona i manjeg priliva sredstava u gradsku kasu odgođena za ovu godinu”, rekao je Tadić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, nova ambulanta bi bila dosta opremljenija, veća i sa više sadržaja u odnosu na postojeću.

“U postojećoj ambulanti su samo ljekar i medicinske sestre. U njoj nema laboratorije, nema specijalističih pregleda, a izgradnjom nove očekujemo da će sve to biti, a tako je i planirano”, naglašava Tadić.

Dodaje da je najbitnija laboratorija, jer, kako kaže, mještani Dragočaja i drugih naselja odlaze u Lazarevo u laboratoriju, pa bi se izgradnjom nove rasteretila i ta ambulanta. Ističe da i kad bi u ovom trenutku imali sredstva, bilo bi potrebno još najmanje pola godine kako bi se počelo sa izgradnjom nove ambulante.

Podsjećamo, izgradnja ambulante u mjesnoj zajednici Dragočaj planirana je Strategijom razvoja grada Banjaluka u periodu 2018-2027. godine, u okviru Projekta unapređenja dostupnosti primarne zdravstvene zaštite i infrastrukturnih kapaciteta za pružanje usluga zdravstvene zaštite.

Planirano je da nova ambulanta, za koju su sredstva planirana gradskim budžetom u iznosu od 300.000 KM, bude sagrađena na mjestu stare ambulante u ovom naselju koja se ne koristi decenijama.

Sadašnji objekat ambulante porodične medicine u Dragočaju znatno je oštećen usljed slijeganja tla, zbog čega je i odlučeno da se gradi novi.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 05.decembar 2022. godine

Vanja A

Zbog “Banjalučke zime”: Obustava saobraćaja tokom vikenda u centru grada

M.

Banj brdo i 2023. godine bez skijališta

M.

Ostavite komentar