13. Marta 2019.

Draganu Vučetiću uručen poziv za ispitivanje, ali se nije pojavio

Big Portal

Ubrzo se otkrilo da je on običan prevarant, ali već je bilo kasno jer je ukrao pare i pobjegao u Njemačku. U međuvremenu se odrekao državljanstva BiH.

Posljednja informacija o njemu, a koju je Srpskainfo dobila od Tužilaštva RS, jeste da je Vučetiću u Berghajmu, po njemačkim propisima, uručen poziv za ispitivanje.

– Na zakazana ročišta za ispitivanje osumnjičeni se nije odazvao. Dakle, osumnjičeni se krije. Nakon izvršenja krivičnih djela napustio je prostor BiH, ima državljanstvo Njemačke i tamo prijavljenu adresu stanovanja. Kako u toj situaciji nije bilo moguće izdejstvovati naredbu suda za njegovo dovođenje, tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci uputilo prijedlog za određivanje pritvora Vučetiću do mjesec dana, računajući od dana i časa hapšenja i donošenje naredbe za raspisivanje međunarodne potjernice – kažu za Srpskainfo u Posebnom odjeljenu za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Vučetić je u junu 2015. osumnjičen da je kao direktor javnog preduzeća „Nikola Tesla“ zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1,1 milion KM.

Tereti se da je, čineći krivična djela od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine, omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi firmi “Nikola Tesla GMBH” Keln od 500.175 KM, koju je otvorio preko preduzeća „Nikola Tesla“ Banjaluka. Vučetić je protivpravnu imovinsku korist stekao tako što je po projektu “Elektromobil” izvršio isporuku robe i usluga preduzeću “Nikola Tesla Gmbh” Keln, a istovremeno preduzeće “Nikola Tesla” Banjaluka opteretio izdajući mjenice u njihovo ime i na njihov teret kao garanciju da će preduzeće iz Kelna ispuniti preuzete obaveze.

Na taj način uzrokovao je štetu banjalučkom preduzeću, a firmi „Nikola Tesla“ Keln omogućio imovinsku korist od 500.000 KM. Uvidom u onlajn registar, Vučetić je 2012. godine osnovao preduzeće „Nikola Tesla Gmbh“ u Kelnu, da bi godinu dana poslije firmu dokapitalizovao sa 25.000 evra. Firma je ugašena 16. novembra 2018. godine zbog – nedostatka sredstava.

Prema podacima Interpola, glavno i alternativno prebivalište Dragana Vučetića je u Berghajmu u Njemačkoj.

Osim što je obećavao preporod tekstilne industrije u RS, naročito u Hercegovini, Vučetić je ostao upamćen po čuvenom projektu elektromobila. Tako je krajem 2013. u Aleksandrovcu kod Laktaša predstavljen elektromobil. Vučetić je tada rekao da je domaćim snagama dobijen svjetski proizvod. Tvrdio je tada da će se u Republici Srpskoj proizvoditi 60 odsto komponenti za elektromobil koji će da koriste njemačke Pošte.

– Republika Srpska, zajedno sa ovim projektom, postaje centar investiranja na Balkanu – ocijenio je tadašnji ministar privrede Željko Kovačević.

Međutim, samo nekoliko mjeseci poslije ispostavilo se da od toga nema ništa.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Васкрсија, Бања Лука, Република Српска
Васкрсија, Бања Лука, Република Српска
4 godine prije

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХ……..
Гдје ми живимо……. овдје свака будала, домаћа или увозна…., може доћи, наобећавати свашта, узети лову и испарити….

Banja Luka
Banja Luka
4 godine prije

Čita li opozicija ove tekstove?

Logističar
Logističar
Odgovori  Banja Luka
4 godine prije

Čuj pitanja…. pa o ovome je brujala Skupština. Vukanović iznio sve detalje. I ? Je li neko od nadležnih institucija možda reagovao? Jeste….. dozvolio da neka tamo budala, dođe, uzme naše pare i lagano ispari….

Bole
Bole
4 godine prije

Zašto bježi, nije mi jasno, pa kod nas niko bitan nije nikakve posljedice snosio na sudu, sa par “donacija” može sve ovo popegleti, džaba se bruka pred Švabama.

Logističar
Logističar
4 godine prije

Čuj pitanja…. pa o ovome je brujala Skupština. Vukanović iznio sve detalje. I ? Je li neko od nadležnih institucija možda reagovao? Jeste….. dozvolio da neka tamo budala, dođe, uzme naše pare i lagano ispari….