3. Juna 2019.

Dragačevo: Prizor koji kida dušu

Big Portal

Snimak poplavljenog Dragačeva, načinjen iz vazduha, ilustruje svu tragediju koju su danas doživeli stanovnici mnogih mesta Srbije, u kojima je proglašena vanredna situacija, a oni evakuisani iz svojih domova.

Blatnjava reka teče uza zid kuće, a dovoljno je brza da se na njenoj sredini mogu videti talasi i brzaci koji se stvaraju tamo gde ima prepreka.

Niskim okućnicama voda je došla skoro do krova, dvorišta su potopljena, plastenik uništen, a barem su neki automobili donekle spašeni, parkirani na blagom uzvišenju.

Podsetimo, zbog obilnih kiša koje su počele da padaju sinoć, poplavljeni su Kraljevo, Knić, Guča, Sremska Mitrovica, Požega, Lučani, Rekovac, i druge opštine među kojima je i Dragačevo.

Dragačevo pripada opštini Lučani, kroz njega protiču tri reke: Bjelica, Moravica i Zapadna Morava, sama Bjelica porasla je toliko da prešla preko rekordnih tri metra visine, odnosno dostigla 330 centimetra.

Stanovnicima Drgačeva pored izlivanja Bjelice problem stvaraju i manje reke čiji je vodostaj nikada viši.

Zbog obilnih padavina, još od jutros je kritično i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu. Evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča, rekao je jutros za RTS predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović, a prema nezvaničnim procenama, u vodi je oko stotinu kuća dragačevskog kraja.

(Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare