Dr Tiodorović: Virus još tu, ali postoji tendencija blagog pada - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dr Tiodorović: Virus još tu, ali postoji tendencija blagog pada

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da postoji tendencija blagog pada kada je riječ o epidemiji korona virusa.

Doktor Tiodorović je uvjeren da će taj virus još dugo biti prisutan zbog čega, poručuje, moramo naučiti da živimo sa njim, pridržavajući se propisanih mera.

Tiodorović je, poslije sjednice kriznog štaba u Nišu, rekao da se može reći da su građani ozbiljnije i disciplinovanije prihvatili propisane mere nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

–Nalazimo se u situaciji da je sada prelomni trentak kada ćemo, kao građani, kao ljudi koji se svjesno bore protiv jedne teške bolesti, pokazati solidarnost, spremnost, disciplinu i odgovornost i budemo li tako nastavili, mislim da ćemo se naći na dobrom putu da oboljenje svedemo na sporadičnu pojavu. To nam je cilj – istakao je Tiodorović.

Naveo je da će virus još dugo biti prisutan i poručio da moramo naučiti da, pridržavajući se propisanih mjera, živimo sa njim i funkcionišemo na polju ekonomije, kulture, sporta, škola… svega onoga što čini život.

Istakao je da ćemo, ukoliko to uspijemo, biti na dobrom putu da budemo sigurniji i spremniji za sve situacije koje su pred nama, te dodao da je štab danas potvrdio potrebu da se te mjere moraju sprovoditi do kraja.

Tiodorović je rekao da su gradjani navikli da epidemija, kao što je to slučaj kod gripa, traje dva, tri mjeseca i da je posle toga mirnije, ali da je ovdje riječ o mnogo većem problemu, virusu koji je daleko izdržljiviji.

–Izdržljiviji je zato što pronalazi osjetljive ljudske organizme i jedino na taj način može da preživi i zato je važno da mu onemogućimo da pronađe osjetljiv sledeći organizam u kome će se održati – dodao je Tiodorović.

Ponovio je da treba omogućiti gradjanima da uživaju u životu, da zemlja normalno ekonomski funkcioniše, da funkcionišu kulturne i sportske manifestacije, ali uz strogu primjenu propisanih mjera.

Tanjug
Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar