Dr Tiodorović: Sada nije trenutak - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dr Tiodorović: Sada nije trenutak

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio da bi svi koji ne poštuju mere trebalo da odgovaraju.

Bilo koja oštrija mera od ovih koji postoje ne bi bila opravdana, uključujući i policijski čas, kazao je on za beogradske medije.

“Možda dođemo u situaciju kada ćemo o tome morati da razmišljamo, međutim sada nije taj trenutak”, kazao je za Danas član Kriznog štaba.

Krizni štab juče je imao hitan sastanak nakon što je u sredu objavljeno da je otkriveno preko 500 novozaraženih, međutim, nikakve nove mere nisu donete već je istaknuto da se primena postojećih mera mora strože kontrolisati.

Tiodorović ističe za Danas da broj novozaraženih varira od dana do dana i da ga treba sagledati spram broja i strukture testiranih (veći broj testiranih vodi većem broju zaraženih), te da je mnogo pouzdaniji pokazatelj epidemiološke situacije stopa, odnosno broj obolelih od korone na 100.000 stanovnika.

“Ako bi stopa išla preko 60 do 100, to je situacija u kojoj počinju da se pooštravaju mere, dok je preko 150 prešla u zemljama koje uvode policijski čas”, navodi Tiodorović. On dodaje da je u Srbiji od 30 do 50 odsto obolelih iz Beograda, što je očekivano s obzirom na veličinu grada, kao i da je do sada preovlađivao uzrast od 20 do 40 godina, dok se poslednjih dana primećuje porast obolelih u dobi između 40 i 60 godina.

Po podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, stopa obolelih na 100.000 u poslednjih 14 dana u Srbiji je 41,8, što je u ovom trenutku retko u Evropi.

Tiodorović međutim ističe da “ne možemo biti pusto ostrvo, opkoljeni požarima sa svih strana”, te da je pogotovu tokom zimskih meseci očekivan još veći rast zaraženih.

On ipak dodaje da veruje da neće biti potrebe za najrigoroznijim merama, jer su i postojeće dobre, ali je osnovni problem njihovo sprovođenje.

“Nisu problem same mere nego njihova kontrola, što je na državi i njenim organima. Moramo mnogo ozbiljnije i oštrije da sprovodimo mere. Svi koji ne poštuju mere treba da odgovaraju na osnovu zakona, a to pripada pravnom sistemu a ne nama iz zdravstvenog sistema”, kaže Tiodorović.

Kao primer nesprovođenja donetih mera on navodi splavove koji rade mimo ograničenja ali i gužve u radničkim i gradskim autobusima.

Danas objavljeno

“Ne dirajte Rusiju” – u centru Zagreba

M.

Preminuo episkop šabački Lavrentije

M.

Crna Gora: I večeras protesti

M.

Ostavite komentar