Dr Tiodorović optimističan: Bićemo slobodni za Novu godinu ako se poveća broj vakcinisanih - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dr Tiodorović optimističan: Bićemo slobodni za Novu godinu ako se poveća broj vakcinisanih

Epidemiolog Branislav Tiodorović tvrdi da bi morali da se ugledamo na visokorazvijene zemlje Evrope koje su postigle visok procenat vakcinacije jer “dok postoji gorući materijal, goreće”, a ako se to ne desi stalno ćemo imati novozaražene i hospitalizovane sa nesagledivim posljedicama.

Ako ne pređemo 60 odsto vakcinisanih, naći ćemo se u situaciji da je virus stalno prisutan među nezaštićenima, dolaziće do mutacija, a novi mutirani sojevi napadaće čak i vakcinisane. Dokle god postoji gorući materijal, dokle god imamo osjetljive ljude, dokle god imamo nevakcinisane, svi ćemo se zaražavati, imaćemo nost-stop pozitivne, hospitalizovane i fatalne slučajeve – kaže on.

Epidemiolog ističe da je cilj da se vakciniše 80 odsto stanovništva, ali da ovim tempom to nije moguće postići.

– Cilj je imati 80 odsto vakcinisanih. Vakcinacija je jedino rješenje, zemlje sa preko 80-85 odsto uspjele su da se otvore, da skinu maske, a mi sa oviom dinamikom ne možemo to da postignemo. Idelano bi bilo da to uradimo u oktobru, pa onda za Novu godinu i Božić budemo slobodni. Međutim, sprečava nas naš odnos prema vakcinaciji i mjerama. Lijekovi o kojima se priča, da smo ih dobili ili ćemo ih dobiti, riješiće trenutno pitanje pojedinca, a ne epidemije, tu pomaže samo vakcinacija – kaže on.

Jedino rješenje epidemije je masovna vakcinacija i uvođenje obavezne vakcinacije za određenu grupu ljudi tvrdi dr Tiodorović.

– Kako doći do 80 odsto vakcinisanih? U ovom trenutku jedini izlaz mi se čini masovna vakcinacija, uvođenje obavezne vakcinacije. Dolazimo u situaciju da uvedemo obaveznu vakcinaciju kao u mnogim evropskim zemljama. Za medicinske radnike, prosvetne, za sve javne službe, opštinske, gradske, ali i za zaposlene u bankama, poštama, svim organizacijama gde cirkuliše veći broj ljudi. Međutim, takve odluke još nema – kaže on.

– Vi trenutno imate jedan izbor, da se vakcinišete i uz poštovanje mjera budete veoma bezbjedni ili da završite na respiratoru – zaključuje epidemiolog.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar