24. Maja 2020.

Dr Srđa Janković: Rep epidemije mora da traje

Big Portal

Srđa Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da sve mere koje su na snazi kao preporuke još uvek imaju ključni značaj da se epidemija privede kraju onako kako treba.

Ističe da bi broj novootkrivenih slučajeva padao stabilnije da nije bilo novih žarišta.

Kako je rekao, epidemiološka slika ohrabruje, ali ne treba prerano misliti da je kraj jer, dokle god imamo osetljivu populaciju, moguće je razbuktavanje virusa.

Janković je istako da nije došlo do ponovnog ubrzanog prenošenja virusa kroz zajednicu i da je to najvažanije.

Dodao je da kriva preminulih kasni u odnosu na krivu zaražanih jer bolest traje neko vreme. Takođe, kaže da je sve veći udeo slučajeva sa lakšom kliničkom slikom kao i da je sve veći broj asimptomatskih slučajeva.

Govoreći o slučaju zaraženih u pozorištu u Zaječaru, Janković je rekao da se u ovom trenutku testiraju njihovi kontakti. Misli da će to ostati lokalizovano na taj kolektiv i članove njihove primarne porodice.

“Nova žarišta su očekivana i tamo se odmah reaguje tako što se steže protivepidemijski obruč oko njih”, naveo je Janković.

Ipak, navodi da je situaicija povoljna svuda gde nisu otkrivena nova žarišta i da epidemija jenjava. Objasnio je da je broj teško obolelih smanjen, ali da to ne može odmah da se pripiše biološkom slabljenju virusa, već više samom jenjavanju epidemije.

Za odjavu epidemije potrebno je da prođe 28 dana bez novootkrivenih slučejava. Jedno od čestih pitanja koje je dobijao Srđa Janković jeste kada će prestati da nosi masku.

“Obećavam da ću da skinem masku kada budemo imali nula slučajeva. Neću baš da čekam 28 dana”, rekao je Janković i dodao da će ponovo da je stavi ako se pojave novi slučajevi.

Kaža da je i njemu dosta maske i da sigurno ne bi morao da je nosi u svim situacijama, ali da je odlučio da ne bude “sad ovako, sad onako”.

Napominje da se nada da neće proći mnogo vremena i da bi tokom leta trebalo da se dogodi dan sa nula slučajeva.

(RTS)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare