Dr Šekler objasnio: 70 puta brže, 10 puta manje - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dr Šekler objasnio: 70 puta brže, 10 puta manje

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler izjavio za TV Prva da je informacija da je omikron soj deset puta slabiji od delta varijante nepotpuna.

Prema njegovim rečima, rađena su ispitivanja u Hong Kongu, na tzv. kulturi organa, što znači da uzmete deo bronhiola i deo pluća i te delove organa održavate u životu u laboratorijskim uslovima i na toj kultiroi zdravih organa ubacujete virus i gledate kako se on ponaša, ili kako oštećuje taj deo organa, mikroskopski.

“Taj rad nije još zvanično objavljen, ali je zbog ozbiljnosti situacije s pandemijom kovida-19 ipak procureo u medije. Dobijeni podaci su pokazali da se omikron soj umnožava 70 pusta više, odnosno brže u traheji, tj bronhiolama, dok se u plućima umnožava 10 puta sporije od delte”, objasnio je dr Šekler.

Ističe da upravo ti podaci objašnjavaju fantastičnu moć prenosivosti omikrona, jer se taj soj 70 puta brže širi u bronhilama, u koje ulazi vazduh koji dišemo. Ali, napomnje on, bitnija je funkcija pluća, tj razmena kiseonika u alveolama, a tu se omikron umnožava manje od delta soja.

“Tu je objašnjenje zašto većina u Južnoj Africi koja se javila s omikronom nije imala potrebu za dodatnim kiseonikom, kao što je to bio slučaj s deltom”, kaže Šekler.

Danas objavljeno

Rusija uhapsila japanskog konzula, sumnja na špijunažu

M.

NASA izvela misiju sudara letjelice sa asteroidom

M.

Zemlja se otvorila i progutala auto

M.

Ostavite komentar