Dr Kisić Tepavčević oktriva koji grad sada ima najviše zaraženih - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dr Kisić Tepavčević oktriva koji grad sada ima najviše zaraženih

U Srbiji je posljednjih dana najveći broj zaraženih virusom korona sa područja Beograda, a najčešće su zaraženi na proslavama, rekla je zamjenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Komentarišći podatak da su u posljednja 24 časa u Srbiji registrovana još 73 slučaja virusa korona i da to predstavlja rast broja novozaraženih, Tepavčevićeva je za RTS rekla da tumačenje pojedinačnih brojeva nije validan pokazatelj.

–Testirali smo skoro 6.000 ljudi, što pokazuje da radimo aktivan nadzor kada je u pitanju oboljenje. Ističemo i to kakvu kliničku formu infekcije imaju ljudi, velika većina nema simptome ili ima blage simptome, sve je više dana da nemamo smrtne slučajeve, a nije se povećao ni broj ljudi na respiratorima – istakla je Tepavčevićeva.

Prema njenim riječima, činjenica je da je sada manja aktivnost virusa, kao i vjerovatnoća prenosa u ovo doba godine.

–Oslabila je mogućnost da izazove teške forme bolesti, čim imamo i jedan rezervoar infekcije, on će se prenositi. To se upravo i dešava ovih dana – navela je Tepavčevićeva.

Ona je dodala da sva istraživanja pokazuju da se zaražavanje dešavalo na proslavama, okupljanjima u zatvorenim prostorima.

–Najstariji su i dalje najsavesniji u ukupnoj strukturi oboljevanja, oni nisu često zastupljeni. Najviše je mladih – rekla je Tepavčevićeva.

Srpskainfo
Foto: Snežana Krstić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

M.

Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel

M.

Preminuo glumac Davor Јanjić

M.

Ostavite komentar