Dr Kisić kaže da je sve na odgovornosti pojedinca - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dr Kisić kaže da je sve na odgovornosti pojedinca

Korona virus ne posustaje, najviše novozaraženih je u Beogradu. Mjere zaštite i odgovorno ponašanje su ključni, kaže doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Ni poslije više od tri mjeseca, koronavirus ne posustaje. Podaci pokazuju da posljednjih nekoliko dana dolazi do porasta broja inficiranih novim korona virusom, ali stručnjaci tvrde da je situacija pod kontrolom i da su sada ključni mjere zaštite i odgovornost.

Zamjenica direktora Instituta Batut doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je velika većina novozaraženih sa područja Beograda i da su epidemiloška istraživanja pokazala da je do prenošenja infekcije došlo u zatvorenom prostoru na proslavama, tamo gdje su bila veća okupljanja ljudi.

Prema njenim riječima, to je najveći razlog zbog čega se prethodnih dana registruju dvocifreni brojevi novih slučajeva.

Međutim, kako kaže, u najvećem dijelu zemlje duže od dvije nedjelje nema prijavljenih.

Doktorka Kisić je istakla da više od 75 svih novopotvrđenih slučajeva nema nijedan simptom, niti znak infekcije i ne bi ni bili otkriveni da nisu testirani i da se za njima nije tragalo.
– Tako će se nastaviti u u narednom periodu, da li će se oni testirati zavisi od metodoloških protokola i savjeta Svetske zdravstvene organizacije. Ono što je sigurno, jeste da je svaki kontakt pod zdravstsvenim nadzorom i da se prati – rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Iako je metodološki okvir najavio da se mere relaksiraju i popuštaju, u Srbiji se i dalje rade testiranja kontakata koji nemaju simptome, rekla je doktorka.

S obzirom da je od sutra najavljeno otvaranje granica ka Grčkoj i planiranje odmora, Darija kisić Tepavčević je ponovila da su odgovornost i procjena rizika, ključne mjere i glavno oružje u borbi prtiv korona virusa

– Jedna po jedna zemlja će se otvarati, i sada se apsolutno zna koji je način prevencije – udaljenost od jednog metra fizički sprječava prenošenje infekcije – rekla je doktorka Kisić Tepavečević i još jednom napomenula da se procjenjuje da je rizični kontakt onaj koji traje duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od jednog metra sa osobom koja je rezervoar infekcije.

Prema njenim riječima, treba da živimo u sadašnjem trenutku, virus je još tu, njegova aktivnost jeste oslabila, ali i mi sada znamo kako da preveniramo infekciju.

TANJUG

Danas objavljeno

Kina oštro demantovala: “Apsolutna laž”

M.

Korona posustaje: “Vraćamo se normalnim životima”

M.

Vučić: Svi zajedno sačuvaćemo mir, nikome nije do rata

M.

1 Komentar

Sinisa 14 Juna, 2020 at 12:14 pm

Pa onda daj ti pojedincima svoju platu, pa neka budu odgovorni i placeni kao i ti.
Cemu sluze epidemolozi ? Da od zdravstvenog sistema prave rialiti program?

Odgovori

Ostavite komentar