Dr Janković: Manjina koja se ne pridržava može pogoršati epidemiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dr Janković: Manjina koja se ne pridržava može pogoršati epidemiju

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže za RTS da građani moraju u svakom trenutku da se ponašaju kao da svako od njih može da se zarazi i prenese zarazu drugima.

Srđa Janković je, gostujući u Jutarnjem programu, rekao da ogromna većina ljudi itekako poštuje preventivne mjere, ali da je problem to što one nisu došle baš do svakoga.

– Manjina koja se ne pridržava, pogotovo ako je riječ o većim okupljanjima bez zaštite, može da pogorša epidemiju – upozorava Janković, piše Blic.

Građani, kako ističe, moraju u svakom trenutku da se ponašaju kao da svako od njih može da se zarazi i prenese zarazu drugima.

– Moramo da budemo svjesni, da vodimo računa da svedemo rizik na minimum. To konkretno znači održavanje distance, svođenje kontakata na one koji su neophodni i naravno mjere lične zaštite kao što je nošenje maski – navodi Janković.
Upitan kada se može očekivati kraj pandemije na svjetskom nivou, napominje da je to potpuno nemoguće reći.

– Možemo da kažemo da postoje prve naznake da se bližimo poboljšanju, ali to je vrlo opasno reći zato što još uvek postoji potencijal pogoršanja – kaže Janković.

Ukazuje da djeca nisu toliko osjetljiva na bolest kao odrasli, ali dodaje da nema uzrasne grupe koja je potpuno pošteđena.

– Vidjeli smo da postoje djeca koja dobiju težu kliničku sliku – navodi Janković i napominje da je to ekstremna retkost.

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar