Dr Đerlek: Omikron će zaraziti 75 odsto Srbije i to će biti kraj virusa - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dr Đerlek: Omikron će zaraziti 75 odsto Srbije i to će biti kraj virusa

Omikron je u velikoj ofanzivi, crni rekordi u broju novozaraženih padaće i narednih dana, ali dobra stvar je bar što ćemo se prokužiti uz blaže kliničke slike i što dolazi vreme za kraj korone. Tako barem smatraju stručnjaci.

Poslije rekordnih 18.006 novozaraženih 18. januara, juče je zabilježen blagi pad 17.318 pozitivnih u Srbiji, ali uz 3.000 manje testiranih nego dan ranije. Otkad je Srbija ušla u petocifrene brojke novozaraženih, a bilo je to 11. januara, imamo zvanično bezmalo 125.000 novoinficiranih od skoro 300.000 testiranih. Međutim, epidemiolozi ističu da je stvarni broj nekoliko puta veći, te da je i do 50.000 novoinficiranih svakodnevno jer je mnogo asimptomatskih slučajeva, ali i onih koji se ne testiraju i pored simptoma. I upravo zato, jedno je sigurno – omikron će prokužiti Srbiju, a stručnjaci vjeruju da ove godine dolazi i kraj pandemije. Na djelu je početak kraja.

– Omikron će nas prokužiti, uvjeren sam da će proći i kroz tri četvrtine stanovništva Srbije, zaraziće se do 75 odsto populacije. U velikoj je ofanzivi, crni rekord od 18.000 novozaraženih u danu, nažalost, biće oboren, ali se iskreno nadam da je ovo početak kraja korone i da će s pandemijom biti gotovo najkasnije do kraja godine. Prvi put pojavio se soj koji ima slabiji potencijal od prethodnih i zadržava se u gornjem dijelu respiratornog trakta. Na kraju će virus s nama biti pune tri godine i vjerujem da je za to vreme iscrpio sve svoje potencijale i da je vrijeme da ga pobijedimo – rekao je za Kurir dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, i dodao da se koroni ipak ne može sto odsto vjerovati jer nas je nemali broj puta iznenadila.

Srećna je okolnost, kako je naveo, to što omikron zaista daje blažu kliničku sliku i što zasad 5-6% zaraženih mora u bolnicu.

– Ali brojevi su zastrašujući, omikron svom snagom pokazuje svoje glavne karakteristike – veliku virulentnost i zaraznost. Brojke će rasti u naredne dvije-tri nedjelje, do polovine februara. Međutim, iako su blaže kliničke slike, i daje treba biti oprezan, tek očekujemo da napada starije od 60 godina s pridruženim bolestima. Već imamo veći broj pacijenta nego prije 10 dana – objasnio je Đerlek.

I upravo zato dr Đerlek najviše žali što se građani Srbije nisu vakcinisali u većem broju.

– Kad već to nismo uradili, došao je omikron, koji će nas definitivno prokužiti.

Danas objavljeno

Eksplozija i požar na aerodromu u Ženevi

Vanja A

Dodik predložio selekciju 14 prioriteta

Vanja A

Stefanović: Ćutanje o bombardovanju izbjeglica Hrvati nameću kao vrijednost EU

Vanja A

Ostavite komentar