Dr Darija Kisić Tepavčević o KORONA VIRUSU: Odgovornost je na nama, SPRIJEČIMO ŠIRENJE ZARAZE - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dr Darija Kisić Tepavčević o KORONA VIRUSU: Odgovornost je na nama, SPRIJEČIMO ŠIRENJE ZARAZE

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da se Srbija nalazi u periodu godine kada se zbog toplog vremna generalno smanjuje vjerovatnoća širenja kapljičnih infekcija i da je smanjena aktivnost virusa u populaciji. Ipak, kaže da ne smijemo da zaboravimo da je on i dalje prisutan i da svi treba da pruže maksimum da spriječe zarazu

Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je u mnogim zemljama gdje je došlo do popuštanja mjera zabilježen blagi skok broja zaraženih. Istakla je da se nada da Srbija neće biti jedna od tih zemalja.

– Polazimo od pretpostavke da je svima najvažnije sopstveno zdravlje i zdravlje djece i porodice. Odgovornost je u tom smislu neupitna jer ćemo raditi najbolje kada je u pitanju naše zdravlje – navela je Darija Kisić Tepavčević.

Kaže da je često pitanje da li su se ljudi previše opustili pošto mnogi šetaju bez maski. Objašnjava da svako procjenjuje rizik i da na otvorenom maske nisu neophodne, naročito ako se šeta sa članovima uže porodice, sa kojima se i inače provodi vrijeme.

Napominje da moramo maksimalno da se fokusiramo kada odlazimo u zatvorene prostore u kojima je veliki broj ljudi, kao što su banke, pošte i javni prevoz. Darija Kisić Tepavčević je rekla da je tu potrebno nošenje maski i pranje ruku.
Danas će biti održana sjednica Kriznog štaba, a Darija Kisić Tepavčević je rekla da se one i dalje redovno održavaju s ciljem da se evaluiraju sve mjere i da se virus što prije eliminiše iz populacije.

Dodala je da je toplo vrijeme pobudilo mnoge da razmišljaju o putovanjima.

– U ovom momentu, jedino što možemo da kažemo i što smo preporučili, kao i zemlje u okruženju i Evropi, da osobe koje dolaze u našu zemlju treba da imaju test na prisustvo ovog virusa, koji je negativan, u vremenskom periodu koje je maksimalno 72 časa – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Kada su u pitanju državljani Srbije, njihova putovanja zavisiće od država u koje putuju, ali će biti omogućeno komercijalno testiranje u te svrhe.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Okružni sud u Banjaluci donio odluku: Potvrđena optužnica protiv Džombića

M.

Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH

M.

Zoran bježao od vatre, pa pokušao da se spase u Vrbasu, vatrogasci našli tijelo nakon 20 dana

M.

Ostavite komentar