2. Novembra 2021.

Došle na “zelenu granu”: Nakon otpuštanja radnika Elektrodistribucije u plusu

Big Portal

Kako piše Capital, Banjalučka “Elektrokrajina” je od januara do septembra prošle godine za plate i naknade 1.734 radnika izdvajala 33,8 miliona maraka, a preduzeće je prijavilo poslovni minus od 23,4 miliona maraka.

Nakon što su isplaćene otpremine sitacija se drastično promijenila. Broj radnika je smanjen za 420, a troškovi za njihova primanja za devet mjeseci ove godine smanjili su se za 5,5 miliona KM.

Sve to se odrazilo i na poslovanje preduzeća koje je za prva tri kvartala prijavilo dobit od 2,3 miliona maraka.

I u “Elektro-Bijeljini” su osjetili rasterećenje. Trošak za plate i obaveze prema radnicima ove godine smanjen je za čak 11,3 miliona KM, pa su iz gubitka od 11,5 miliona, za prva tri kvartala ove godine prijavili dobit od 2,3 miliona KM.

U “Elektro Doboju” ove godine u odnosu na prošlu radi oko 50 radnika manje. To im je pomoglo da na platama ušparaju oko 700.000 maraka, što im je uz uštede na još nekoliko stavki pomoglo da iz gubitka od oko milion maraka isplivaju iz minusa i ostvare dobit od blizu 900.000 KM.

Uprava “Elektro-Pala” prijavila je takođe dobit i to od 1,2 miliona maraka. U istom periodu prošle godine imali su manjak od oko 2,8 miliona.

Iz njihovog finansijskog izvještaja za tri kvartala 2021. godine je vidljivo kako je broj radnika sa 522 spao na 485, te da se na troškovima za plate i naknade uštedilo oko 570.000 KM.

Iako je rok za predaju kvartalnog izvještaja Banjalučkoj berzi istekao, “Elektrohercegovina” ga nije dostavila.

Prema onom polugodišnjem i oni su bili na dobrom putu da kroz uštede ostvare bolji poslovni rezultat.

Podsjećamo, radnici koji su se prošle godine odlučili da dobrovoljno napuste neko od preduzeća u sklopu “Elektroprivrede Republike Srpske” dobijali su otpremnine i do 50.000 maraka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare