26. Novembra 2021.

Dosadio vam je Google? Pretražujte preko ovih alternativa

Big Portal

Ako kao vlasnik Google naloga ponekada zaželite malo mira u obliku privatnosti na internetu tokom pretraživanja, potraga za alternativnim rešenjima može biti frustrirajuća. Pronašli smo tri odlična pretraživača koji, za razliku od Googlea, ne žude za vašim privatnim podacima.

DuckDuckGo

Prvi izbor je onaj najpoznatiji. DuckDuckGo ne skuplja vaše lične informacije i vrši pretragu tako da korisniku ne ostavlja osećaj zabrinutosti uzrokovan brojnim sistemima za praćenje. DuckDuckGo je savršen izbor za sve koji žele da Veliki Brat ne kopa po njihovoj istoriji pretrage.

Takođe je bitno napomenuti da je ovaj sistem pretrage veoma kompetentan i nudi niz produktivnih opcija, na kakve smo navikli kod velikih pretraživača.

Foto: Jarretera / Shutterstock.com

Search Encrypt

Search Encrypt je privatni pretraživač, koji koristi lokalnu enkripciju kako bi osigurao korisničku privatnost pri pretraživanju globalne mreže. On koristi kombinaciju metoda enkripcije, uključujući SSL i AES 256. SSL je skraćenica od Secure Socket Layer, a označava TCP/IP protokol za prenos, koji omogućava enkripciju protoka na intranetu i internetu. AES-256 je skraćenica za 256-bitni Advanced Encryption Standard i predstavlja jednu od najčešćih metoda za enkripciju važnih podataka, a koriste je organizacije kao što su Apple i Microsoft, pa i NSA.

Kada unesete upit, Search Encrypt povući će rezultate iz mreže sigurnih partnera i dostaviće traženu informaciju. Najbolja stvar u ovome definitivno je “vreme trajanja” pretraga koje će biti izbrisane, načinivši vaš računar sigurnim čak i ako neko kasnije odluči da traži tragove pretrage na njemu.

StartPage

StartPage je odlično rešenje, zato što prikazuje odgovore na upit direktno iz Googlea. Radi se o odličnom rešenju za korisnike koji ne žele da internet gigant ima uvid u stvari koje pretražuju. StartPage takođe ima generator URL-a i proxy servis, a podržava i HTTPS.

Generator URL-a posebno je koristan zato što eliminiše potrebu za sakupljanjem kolačića. Umesto toga, on zapamti podešavanja na način koji promoviše privatnost korisnika.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare