Definitivno spadate u većinu ljudi koji su navikli konzumirati pekarske proizvode na dnevnoj bazi. Ipak, hljeb ne mora nužno biti napravljen od bijelog brašna i izazivati vam grižnju savjesti sa svakom pojedenom šnitom.
Donosimo vam recept za zdrav i ukusan hljeb napravljen pretežno od sjemenki i orašastih plodova koji će vas zasititi manjom količinom i koji ima zanemariv udio ugljenih hidrata pa je pogodan i za osobe na keto dijeti.
Sastojci potrebni za pripremu zdravog hljeba su:
– 110 g sjemenki susama
– 90 g lanenih sjemenki
– 80 g sjemenki bundeve
-120 g oraha
– 4 jaja
– čajna kašika soli
– čajna kašika sode bikarbone.
Priprema:
Najprije sameljite sve sjemenke i orahe (ako želite, možete ostaviti nekoliko većih komada oraha). Zatim im dodajte sve ostale sastojke i, ako je potrebno, malo vode. Smjesu dobro promiješajte i izlijte je u kalup za hljeb obložen papirom za pečenje.
Hljeb pecite na 250 stepeni dok ne poprimi zlaćanu boju, a zatim smanjite na 180 stepeni te ga prekrijte i s gornje strane papirom za pečenje i nastavite peći još sat vremena.
Ovaj hljeb odlično paše i sa slatkim i sa slanim dodacima, tako da se može reći da je pun pogodak baš za sve.
Dobar tek!