21. Augusta 2019.

Donosimo vam recept za hljeb u kojem ćete moći uživati bez grižnje savjesti

Big Portal

Definitivno spadate u većinu ljudi koji su navikli konzumirati pekarske proizvode na dnevnoj bazi. Ipak, hljeb ne mora nužno biti napravljen od bijelog brašna i izazivati vam grižnju savjesti sa svakom pojedenom šnitom. 

Donosimo vam recept za zdrav i ukusan hljeb napravljen pretežno od sjemenki i orašastih plodova koji će vas zasititi manjom količinom i koji ima zanemariv udio ugljenih hidrata pa je pogodan i za osobe na keto dijeti. 

Sastojci potrebni za pripremu zdravog hljeba su: 

– 110 g sjemenki susama

– 90 g lanenih sjemenki

– 80 g sjemenki bundeve

-120 g oraha

– 4 jaja

– čajna kašika soli

– čajna kašika sode bikarbone.

Priprema: 

Najprije sameljite sve sjemenke i orahe (ako želite, možete ostaviti nekoliko većih komada oraha). Zatim im dodajte sve ostale sastojke i, ako je potrebno, malo vode. Smjesu dobro promiješajte i izlijte je u kalup za hljeb obložen papirom za pečenje. 

Hljeb pecite na 250 stepeni dok ne poprimi zlaćanu boju, a zatim smanjite na 180 stepeni te ga prekrijte i s gornje strane papirom za pečenje i nastavite peći još sat vremena. 

Ovaj hljeb odlično paše i sa slatkim i sa slanim dodacima, tako da se može reći da je pun pogodak baš za sve. 

Dobar tek!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare