20. Augusta 2021.

Donosimo 5 najskupljih rasa mačaka na svijetu

Big Portal

Ovih pet rasa mačaka spadaju među najskuplje kućne ljubimce na svijetu.

Ašera – do 100 hiljada eura

Ašera je jedna od najegzotičnijih domaćih mačaka na svijetu. Poput bengalskih mačaka, izvorno je uzgajana od azijskih leoparda. Mnogo je veća od uobičajene domaće mačke, pa može da dosegne visinu i od metar i po, kao i težinu između 12 i 15 kilograma.Ašera je izuzetno rijetka rasa, a od 2006. godine prodato je samo 100 mačaka ove vrste.

Savana – od 6 do 30 hiljada eura

Savana, druga najskuplja mačka na svijetu, ujedno je i najviša, čime je osvojila mjesto u Ginisovoj knjizi rekorda. Interesantan je podatak da je zabranjena u nekoliko dijelova sveta, uključujući nekoliko država u Americi, jer se tamo ne smatra domaćom životinjom.

Savana je skupa zbog niske stope plodnosti.

Istraživanja su pokazala da mužjaci ove vrste nisu plodni nakon svoje šeste generacije, i nemaju isti instinkt kao ostale mačke za parenje.

Bengalska mačka – od 8 do 21 hiljade eura

Bengalska mačka je jedna od najpopularnijih rasa mačaka na svijetu. Specifična je zbog mišićave građe, velikih okruglih očiju i boje dlake u različitim nijansama, uključujući smeđu, srebrnu, sivu, crnu ili bijelu.

Zbog rasporeda šara, bengalska mačka podsjeća na divljeg predatora, samo u minijaturnoj varijanti.

Ove energične mačke, za razliku od drugih, vole vodu i vrlo su razigrane. Bengalske mačke su zakonom zabranjene kao kućni ljubimci u nekoliko američkih država.

Sfinks – od 4 do 8 hiljada eura

Sfinks mačka je jedna od najegzotičnijih i najskupljih rasa na svijetu, pa se prodaje po visokim cijenama jer ju je teško pronaći, a takođe je i čistokrvna.

Poznata je po upečatljivom izgledu, a za razliku od drugih mačaka, njena osjetljiva koža zahtijeva poseban šampon i redovno kupanje.

Sfinks mačke ne mogu se ni pohvaliti otpornošću jer su sklone sindromu iritabilnog crijeva, kao i slabijem srca, koje zahtijeva kontrole na godišnjem nivou.

Persijska mačka – od 3 do 4 hiljade eura

Persijska mačka spada u najstarije rase mačaka na svijetu, jer datira iz sedamnaestog vijeka. Poznata je po spljoštenom licu poput mopsa, dugoj raspuštenoj dlaci i bucmastim obrazima.

Ova mačka može biti različitih boja.

Persijske mačke su opuštene, pa mogu da spavaju i do 20 sati dnevno, a nisu tako ni razigrane kao ostale vrste mačaka.

Izvor: Magazin.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare