Donijet zaključak: FBiH ne prihvata "graničnu liniju" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Donijet zaključak: FBiH ne prihvata “graničnu liniju”

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH doneo je zaključak da ne prihvata poziv Narodne skupštine RS za definisanje “granične linije”.

Kako se dodaje, u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir BiH ne postoji granica između entiteta, već međuentitetska linija koja ima isključivo administrativni značaj.

Zbog toga je, preneo je sarajevski portal Kliks, na današnjoj sednici Kolegijuma predloženo da Predstavnički dom usvoji šest zaključaka kojima bi pozvao sve političke predstavnike u BiH da se posvete očuvanju ustavnog poretka, mira i stabilnosti, a predstavnike međunarodne zajednice da reaguju u odnosu na političke predstavnike koji donose odluke u suprotnosti sa Ustavom i evropskim standardima.

Predloženo je da se zaduži Vlada Federacije BiH da izvrši analizu propisa i zakona koji se odnose na državno zemljište u skladu sa odlukama Ustavnog suda, te pozove Parlamentarna skupština BiH da donese zakone kojima će se propisati korištenje državnog zemljišta od nižih administrativnih jedinica i jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština RS zadužila je Vladu RS “da nastavi ranije započete pregovore s Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije među entitetima, i to u skladu s Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH”.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Dodika

M.

Tužilaštvo formiralo predmet protiv Zolaka

M.

Policija vodenim topovima i suzavcem krenula na građane

M.

Ostavite komentar