Donesena odluka o dokapitalizaciji Rudnika željezne rude "Ljubija" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Donesena odluka o dokapitalizaciji Rudnika željezne rude “Ljubija”

Skupština akcionara Rudnika željezne rude “Ljubija” donijela je odluku o dokapitalizaciji Rudnika, izjavio je rukovodilac Službe za pravne poslove u Rudniku Ognjen Hrnjak.

Hrnjak je istakao da su “usvojene sve tačke koje su bile na dnevnom redu, a to su treća emisija akcija društva, izmjene statuta i povećanje kapitala”.

  • Vlada vodi postupak pregovaranja i to nije završni čin već su se time stvorili preduslovi za početak postupka dokapitalizacije Rudnika željezne rude “Ljubija”. Vlada je u dva navrata pokušala da proda svoj većinski paket akcija i nije uspjela da pronađe strateškog partnera. Ovaj put pojavio se strateški partner s kojim će Vlada poslije današnjih odluka ući u postupak dokapitalizacije svog preostalog kapitala u ovom društvu – rekao je Hrnjak.

Kako je naveo Hrnjak, predstavnik državnog kapitala nije prisustvovao današnjoj sjednici, o čemu je pismeno obavijestio Skupštinu, ali je glasao za usvajanje svih tačaka dnevnog reda.

  • Emitujemo nominalnu vrijednost preduzeća, to je 50.777.428 akcija. Budući, taj dokapitalizator, je u obavezi da iznos uplati na poseban račun RŽR-a. Ako se to ne desi, znači nema ništa od dokaptalizacije. Sav taj proces će biti usmjeren u osnovnu rudarsku djelatost, a to je proizvodnja željezne rude. Vi znate da mi imamo osnovni ugovor sa Mitalom, koji definiše naše elemente u odnos sa njima. Novi dokapitalizator će sjesti sa njima, predočiti svoje projekte, a suštinska priča je da će biti samo proširenje rudarske djelatnosti – rekao je Stanko Vujković direktor Rudnika željezne rude “Ljubija” Prijedor.

Danas objavljeno

Nebenzja u UN: U našim genima odbrana otadžbine i zaštita slabijih

M.

Sabotaža? “Hvala, Ameriko”

M.

Rezultati referenduma: 99%, 98%, 93%, 87%; Odmah nove sankcije

M.

Ostavite komentar