Donald Trump se raspituje o cijeni i mogućnosti kupovine Grenlanda - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Donald Trump se raspituje o cijeni i mogućnosti kupovine Grenlanda

Prema pisanju uglednog lista Wall Street Journal, američki predsjednik Donald Trump izrazio je zainteresovanost za kupovinu Grenlanda od Danske.

Kako se navodi, Trump je angažovao savjetnike da ispitaju mogućnost kupovine velike teritorije. Takođe, zatražio je i mišljenje rukovodstva Bijele kuće, ali ozbiljnost Trumpovog raspitivanja o Grenlandu varira.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Danske, respektabilne površine od 2.166.086 kvadratnih kilometara.

Trumpovo raspitivanje o ostrvu koje je inače u kontinentalnom sastavu Sjeverne Amerike naišlo je na glasne reakcije na Twitteru, a posebno one šaljive prirode.

Ipak, koliko god zvučalo malo vjerovatno, piše Wall Street Journal, kupovina Grenlanda nije fantazija. Godine 1946. američki predsjednik Harry Truman pokušao je kupiti Grenland za tadašnjih 100 miliona dolara.

Sjedinjene Američke Države su od Danske do sada kupile jednu značajnu teritoriju i to 1917. godine, a koja danas nosi naziv Djevičanski Otoci.

Što se tiče trenutnih odnosa s tom danskom zemljom, američka vojska posjeduje veliku zračnu vojnu bazu na sjeverozapadu ostrva.

Činjenica je da se Danska bori s modelom finansiranja Grenlanda koji uživa visoku autonomiju. Zanimljivo je da Trump u septembru odlazi u zvaničnu posjetu Danskoj, ali nije poznato da li će Grenland biti jedna od mogućih tema.

Danas objavljeno

Mnoge razočarala: Sofia Vergara optužena za lažiranje cijepljenja

Vanja A

Uspio istorijski let helikoptera na Marsu

Vanja A

Bezosu stiglo pismo: Pisao mu par koji je 1997. kupio akcije Amazona

Vanja A

Ostavite komentar