Donald Tramp uzima Remdesivir i novi lijek koji je u fazi testiranja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Donald Tramp uzima Remdesivir i novi lijek koji je u fazi testiranja

Američki predsJednik Donald Tramp s “lakim” simptomima izazvanim koronom prebačen je u vojnu bolnicu u blizini Vašingtona gde nastavlja da obavlja svoju funkciju

Kako piše Dojče vele, leči se Remdesivirom i prvi je uzeo jedan novi lek.

Američki predsednik Donald Tramp je prebačen je u vojnu bolnicu zbog zaraze koronavirusom. Napuštajući Belu kuću on je prisutnim novinarima pokazap “palac gore” i mahnuo rukom. Trump je sa maskom na licu i u pratnji saradnika prešao nekoliko metara do helikoptera kojim je potom prebačen u vojnu bolnicu Vollter Rid blizu od Vašingtona.

Pedesetogodišnja prva dama SAD, Melanija Tramp koja je takođe zaražena koronom, ostala je u Beloj kući. Kako je saopšteno, ona ima samo blagi kašalj i glavobolju.

„Mislim da sam veoma dobro”, rekao je Tramp u kratkoj video poruci snimljenoj u Beloj kući objavljenoj Tviteru. „Iz predostrožnosti odlazim u bolnicu”. Njegova supruga se, kako je još rekao, oseća “veoma dobro”. Video je objavljen kada je Trampov helikopter sleteo u bolnicu.

Iz Bele kuće su saopštili da Trampa za sada neće menjati potpredsednik Majk Pens (61), koji bi po automatizmu trebalo da preuzeme funkciju, ukoliko predsednik ne bude u stanju da izvršava svoje dužnosti. Pens se testirao, i negativan je na koronavirus. Međutim, više osoba bliskih Trampu su u međuvremnu takođ inficirane korona-virusom. Testiranja se vrše i dalje.

Prema informacijama iz Bele kuće, Trampov boravak u bolnici je mera predostrožnosti koju su preporučili lekari. On će, kako je rečeno, svoju funkciju tokom narednih dana obavljati iz predsedničkog ureda u bolnici.

Tramp dobio koktel s antitielima

Tramp je prethodnog dana imao „blage simptome” i radio je ceo dan. Navodi se i da je od petka ujutro imao temperaturu, praćenu kašljem. Rečeno je i da je pokazivao znakove umora, ali i da je bio dobre volje. Američki mediji izvestili su da je Tramp imao groznicu.

Prema rečima njegovog lekara Šona P. Konlija, Tramp je dobro i nije mu potreban dodatni kiseonik. Počeo je da uzima Remdesivir, lek protiv kovida-19. Efikasnost koktela sa antitelima trenutno se ispituje u kliničkim studijama. Leonard Šlajfer, Šef farmaceutske kompanije koja ga proizvodi Regeneron rekao je za Njujork tajms da je Tramp prvi pacijent koji je primio taj lek, i da su ga isporučili na molbu Bele kuće. Tramp takođe uzima cink, vitamin D, famotidin, melatonin i aspirin.

Vruća faza predizborne kampanje

Trampa je oboleo u vrućoj fazi predizborne kampanje pred izbore 3. novembra. Ovo će verovatno imati značajan uticaj na ishod izbora. Drugi od tri planirana TV duela protiv Bajdena trebalo bi da se održi 15. oktobra.

Po anketama, vodi Bajden, a u mnogim saveznim američkim državama se već glasa.

Nasuprot Trampu, Bajden je nastavio svoju kampanju, ali se uzdržava od napada na Trampa. No, aludirao je na njegovo rukovanje tokom pandemije. Trampova infekcija je upozorenje da se virus shvati ozbiljno, rekao je Bajden u Grand Rapidsu u državi Mičigen.

„Ovo neće nestati automatski”, rekao je on i pozvao građane da slušaju savete naučnika, da nose maske, drže rastojanje i redovno peru ruke.

Izvor: b92

Danas objavljeno

“Nadamo se da Rusija ne igra igre”

M.

SAD tražile sastanak Savjeta bezbjednosti o Ukrajini

M.

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Ostavite komentar