Domorodačka plemena u Kanadi traže istrage širom zemlje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Domorodačka plemena u Kanadi traže istrage širom zemlje

Starosjedilačke grupe u Kanadi traže da se provedu istrage u cijeloj zemlji u potrazi za masovnim grobnicama na mjestima rezidencijalnih škola nakon otkrića ostataka 215 djece u jednoj bivšoj školi prošle sedmice.

Starosjedilačke zajednice širom Kanade traže da se otvore nove istrage, rekao je veliki poglavica Stjuart Filip, predsjednik Unije indijanskih poglavica Britanske Kolumbije.

  • Od suštinske je važnosti da se usvoji nacionalni program koji će omogućiti temeljnu istragu svih rezidencijalnih škola i potragu za neobilježenim masovnim grobnicama – rekao je on, prenio je AFP.

Premijer Džastin Trudo rekao je juče da je potraga za dodatnim masovnim grobnicama važan dio otkrivanja istine, ali nije najavio neke precizne korake.

Pripadnici plemena Tkemplus te Sekvepemk /Tk’emlúps te Secwépemc/ saopštili su prošle sedmice da su pronašli ostatke 215 djece, od kojih su neka imala tek tri godine, ispod rezidencijalne škole u mjestu Kamlups, nekada najvećoj školi u Kanadi.

U periodu od 1831. do 1996. godine kanadski sistem rezidencijalnih škola prisilno je razdvajao djecu od njihovih porodica, zlostavljajući ih, a poznati su višestruki slučajevi silovanja i uskraćivanja hrane.

Danas objavljeno

“Odlazak vladike Lavrentija nenadoknadiv gubitak za SPC i srpski narod”

M.

Od ponoci novi režim ulaska u Austriju

M.

Evakuacija porodica zaposlenih u ambasadi SAD u Kijevu

M.

Ostavite komentar