Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem te vitaminima B, C, E i K, dok se u njenoj kori nalaze provitamin A te alfa i beta karoteni. Posebno su zdrave njene sjemenke koje sadrže proteine, mangan, vlakna, magnezij, fosfor i cink. Bundeva je niskokalorično povrće u kojem mogu uživati i dijabetičari.
Ako ste se zaželjeli ove namirnice, dobro je znati da od nje možete pripremiti i zdrav hljeb, i to prema vrlo jednostavnom receptu. Na hljeb možete dodati sirove sjemenke bundeve koje su pune proteina i zdravih masti.
Sastojci:
– 1/2 šoljice bademovog brašna
– 1/2 šoljice kokosovog brašna
– 1/2 kašičice sode bikarbone
– 1/2 kašičice praška za pecivo
– 1/2 kašičice cimeta
– 1/4 kašičice soli
– 4 jaja
– 1/3 šoljice rafiniranog kokosovog ulja, rastopljenog
– šoljica pirea od bundeve
– 2/3 šoljice eritritola (prirodni zaslađivač)
– 1/4 šoljice mlijeka po izboru
– 1 do 2 kašike sirovih sjemenki bundeve
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje. Papir namažite uljem.
U veliku zdjelu dodajte bademovo brašno, kokosovo brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet i so. Sve zajedno promiješajte.
U zdjelu srednje veličine dodajte jaja, kokosovo ulje, pire od bundeve, eritritol i mlijeko. Sve zajedno promiješajte.
Dodajte vlažne sastojke suvima i promiješajte.
Prebacite u posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Po vrhu pospite sjemenke bundeve.
Pecite 35 do 40 minuta, sve dok čačkalica kod isprobavanja ne izađe čista.
Index