Domaće kiflice koje ćete iznova pripremati - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Domaće kiflice koje ćete iznova pripremati

Ovo je univerzalni recept za kiflice, a to znači da možu biti i slatke i slane.

Možete ih napuniti odmah, prije pečenja, a možete ih napraviti ovakve neutralne pa kasnije koristiti za sendvič ili kao desert, s džemom.

Sastojci 12 komada:

400 g glatkog brašna

310 ml toplog mlijeka

1 kašika šećera

1 kašičice soli

50 g omekšalog maslaca

7 g suhog kvasca

1 jaje za premazivanje

Sjemenke po želji za posip

Priprema:

U posudu za miksanje stavite glatko brašno, kvasac te šećer i sol. Dodajte toplo mlijeko i maslac pa umijesite tijesto. Dovoljno je samo dobro sve promiješati. Ostavite 30 minuta da se diže na toplom. Nakon 30 minuta, podijelite tijesto na 12 jednakih kuglica. Svaku kuglicu valjajte u ovalni, tanki oblik. Prvi vrhu ovalnog oblika sa rezačem za pizzu zarežite trakice pola cm od ruba. Motajte kiflice od strane koja nije zarezana prema toj zarezanoj strani. Kiflice slažite u lim koji ste obložili papirom za pečenje. Pokrijte krpom i pustite da se diže još 30 – 40 minuta na toplom, odnosno, dok se ne udvostruče. Prije pečenja premažite kiflice blago posoljenim razmućenim jajem, pospite sjemenkama po želji i pecite 25 – 30 minuta na 200 Celzijevih stepeni.

Dodatno – ako želite da budu ekstra sočne, prije motanja svaki kiflić premažite rastopljenim maslacem.

Izvor: Miss7

(I.J.)

Danas objavljeno

Spremite se za ljeto: Trikovi kojim ćete spriječiti pojavu uraslih dlaka

Vanja A

Šta sve može da vam se dogodi ukoliko često jedete kikiriki

Vanja A

3 smutija za bolji imunitet

Vanja A

Ostavite komentar