Kao djeca svi su odrastali na domaćim supama naših baka i majki sa dugačkim rezancima, a miris ovog jela preplavio bi cijelu prostoriju.
U hladnijim, jesenjim danima ona dođe kao narodni lijek, koji čuva od prehlada i prija našim stomacima. Međutim, u nedostatku vremena, domaće supe se sve rjeđe kuvaju, a time se uskraćuje jedan od divnih, skoro zaboravljenih specijaliteta – rinflajš!
Riječ rinflajš potiče od njemačke riječi Rindfleisch, što znači goveđe meso. Vremenom se ova riječ odomaćila i dobila našu verziju, pa je i jelo dobilo tipičnu vojvođansku notu.
U Vojvodinu je stiglo sa Austrougarskom i tu se zadržalo i proširilo na cijeli region. Kako nije uvijek bilo goveđeg mesa, Vojvođani su jelo prilagodili pa se supa kuvala i od kokoške, guske ili patke, pa je i rinflajš sadržao ta mesa. Izvorno rinflajš se služio sa prelivom od hrena (klasičan sos ili hren pomiješan sa pavlakom), kao i sosovima koje je kuhinja Austrougarske preuzela od kuhinje Francuske. Jelo je izuzetno ukusno i zdravo i, mada se služi kao predjelo, sasvim može biti i glavno jelo.
Iako se najčešće služi sa nezaobilaznim prelivom od hrena, u nekim krajevima, uz ovo jelo priprema se sos od pasiranog paradajza, poprženog brašna na masti i mirođijom, a oni najhrabriji ga konzumiraju čak i sa slatkim kompotom. Osim glavnog sastojka, kuvanog mesa, rinflajš podrazumijeva i povrće iz supe: krompir, mrkvu i celer. Može biti glavno jelo uz dobru dekoraciju ili uvertira u neko od glavnih jela, bogate, najčešće slavske trpeze.
Ukoliko niste najsigurniji u pripremu ovog divnog jela, najbolje je da zavirite u stari bakin kuvar. Tamo sasvim sigurno zauzima jedno od počasnih mjesta. I ne zaboravite da rinflajš uvijek služite vruć.
Recept
Sastojci:
Za supu
1 kg junetine od rebara
3 mrkve
1 veća glavica crnog luka
1-2 peršunova korijena
1 celer
1 čen bijelog luka
nekoliko zrna bibera
2l vode
Za sos od paradajza:
1 čen bijelog luka
1 kašike brašna
3 dl soka od paradajza
list peršuna
so, biber
Za sos od hrena:
1 hren
2-3 kašike kisele pavlake
so
Priprema:
Kuvati meso s povrćem na laganoj vatri dok sve ne omekša. Procijediti. U supu zakuvati domaće rezance ili knedle od griza. Meso staviti na tanjir uz sjeckano povrće iz supe, hren (koji se oguli, sitno izrenda, posoli i pomiješa s 2-3 kašike kisele pavlake) i sos od paradajza, koji se priprema na sljedeći način. Na ulje staviti sjeckani čen bijelog luka i 1 kašiku brašna, miješati kratko na laganoj vatri da samo malo požuti (ne smije pregorjeti), u to sipati 3 dl soka od paradajza i miješati da ne bude grudvica. Ako je sok od paradajza gust, dodati vode. Posoliti, pobiberiti i dodati malo šećera i sjeckanog lista peršuna.
Nezavisne.