Dom zdravlja apeluje na vakcinaciju: Obje doze u Banjaluci primilo malo više od 39.000 ljudi - BIGportal.ba
Banja Luka

Dom zdravlja apeluje na vakcinaciju: Obje doze u Banjaluci primilo malo više od 39.000 ljudi

Postotak vakcinisanih u Banjaluci nije zadovoljavajući, zbog čega su nadležni pozvali građane i apalovali da se vakcinišu.

Po podacima Doma zdravlja, od 10. marta do 9. oktobra u ovoj zdravstvenoj ustanovi dato je 83.628 doza vakcina različitih proizvođača. Prvu dozu vakcine dobilo je 4.710 osoba, dok je sa obje doze vakcinisano 39.459 ljudi. Trenutno se u procesu vakcinacije sa jednom ili obje doze nalazi 44.169 ljudi. Najviše vakcinisanih na području Banjaluke spada u starosnu grupu od 65 do 75 godina.

“Naša ustanova je 3. juna započela vakcinaciju nepokretnih osoba putem mobilnih timova. Na ovaj način je do sada dato 431 doza vakcina protiv korona virusa”, rekli su u Domu zdravlja Banjaluka.

Podsjećaju da je u Banjaluci u timovima porodične medicine (uključujući i privatne APM) registrovano oko 157.000 starijih od 18 godina. Obzirom na ukupan broj vakcinisanih i broj registrovanih starijih od 18 godina, populacija koja je vakcinisana sa obje doze vakcine je 39.459 što iznosi 25,1 odsto, dok je u procesu vakcinacije trenutno 44.169 osoba što iznosi 28,1 odsto stanovništva Banjaluka. Ovaj procenat odnosi se samo na osobe koje su vakcinisane od Doma zdravlja u Banjaluci.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, postotak vakcinisanih punoljetnjih osoba u svim ustanovama koje sprovode proces vakcinacije, u Banjaluci je oko 35 odsto, uz napomenu da ovdje nisu uzete u obzir osobe vakcinisana van Republike Srpske.

“Ovim putem apelujemo na građane da se vakcinišu protiv korona virusa”, poručili su iz Doma zdravlja.

Od 26. jula “Dom zdravlja” otvorio je 20 punktova za vakcinaciju u prigradskim i seoskim ambulantama porodične medicine, a od 4. oktobra sa radom su počeli novi punktovi u pet najvećih gradskih ambulanti porodične medicine: Poliklinika, Obilićevo, Lazarevo, Lauš i u ambulanti porodične medicine u Platonovaj ulici. Osim toga, od 4. oktobra započeo je sa radom novi punkt za vakcinaciju u objektu Mjesne zajednice Petrićevac u Ulici Branislava Nušića bb (pored novoizgrađene ambulante porodične medicine Petrićevac), piše Srpskainfo.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 27.10.2021. godine

Vanja A

Nastavljena sjednica Skupštine grada Banjaluka

M.

Ove ulice u Banjaluci danas bez vode

M.

Ostavite komentar