Dom naroda ukida paušal poslanicima BiH?! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dom naroda ukida paušal poslanicima BiH?!

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH krajem maja ove godine usvojili su prijedlog da im se ukine paušal i smanje otpremnine za odlazak u panziju. Da bi taj prijedlog zvanično stupio na snagu neophodno je da ga usvoje i delegati Doma naroda.

Prijedlog o ukidanju paušala i smanjenju otpremnina inicijativa je opozicije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Tome su se jedino protivili poslanici HDZ-a i SNSD-a ne želeći da se odreknu mjesečnog paušala od 750 maraka kao ni mogućnosti da prilikom odlaska u penzuju dobiju 35 hiljada.

I pored protivljenja poslanika SNSD-a i HDZ-a prijedlog o ukidanju paušala i umanjenju otpremnina je usvojen i upućen u Dom naroda u dalju proceduru.

Koalicioni partner SNSD-a, SDA tvrdi da će oni podržati prijedlog o ukidanju paušala i smanjenju otpremnina.

Iako je prijedlog o ukidanju paušala i smanjenju otpremnina u Predstavničkom domu usvojen 20. maja ove godine i upućen u Dom naroda u dalju proceduru rukovodstvo Doma naroda, odnosno predsjedavajući Nikola Špirić i njegovi zamjenici Dragan Čović i Bakir Izetbegović, taj prijedlog još nisu stavili na dnevni red, a ne zna se ni kad će.

Usvajanjem prijedloga o ukidanju poslaničkog paušala od 750 maraka mjesečno bi se uštedjelo preko 40 hiljada maraka, odnosno više od 500 hiljada godišnje što je više od dva miliona maraka za četiri godine mandata poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH.

Smanjenjem otpremnina sa 35 na 10 hiljada takođe bi se napravile uštede. Tih, skoro 3 miliona maraka budžetskih sredstava u vrijeme epidemije virusa korona dobro bi došli privredi ili zdravstvu na svim nivoima u BiH.

(BN)

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar