11. Juna 2021.

Dolazi ljeto: Savjeti koji će pomoći kod alergije na sunce

Big Portal

Reakcija na koži pojavljuje se pretežito početkom ljeta ili dolaskom na more kada je koža izložena sunčevim zrakama više nego u ostatku godine. Već nekoliko sati nakon boravka na suncu dolazi do pojave osipa koji jako svrbi, a u nekim slučajevima i do bolnih plikova. Alergiju na sunce najčešće dobivaju odrasli i to mlade žene sa svijetlom kožom, ali može se javiti kod svih ostalih, pa čak i djece. Uzrok nastanka alergije na sunce još nije u potpunosti poznat, a pretpostavlja se da čak i neki sastojci u kozmetici, poput emulgatora, parfema i konzervansa mogu pomoći u nastanku alergije uslijed izlaganja suncu. Zato bi kozmetiku s takvim sastojcima ljeti trebale izbjegavati osobe sklone alergiji na sunce.

Kako prepoznati alergiju na sunce?

Kod alergijske reakcije uzrokovane suncem najčešće se javlja osip i to na dekolteu, ramenima i rukama, odnosno izloženim dijelovima tijela. Ipak, kod jako osjetljivih osoba osip se može čak i javiti na područjima koja su prekrivena tankom odjećom. Jačina alergije može varirati ovisno o stepenu osjetljivosti. Osip će kod nekih ljudi izgledati poput mjehurića, dok se kod drugih mogu pojaviti crvene ljuskice na koži. Srećom, osip nastao zbog alergije na sunce ne ostavlja ožiljke na koži.

Kako spriječiti alergiju na sunce?

Postoji nekoliko trikova koje možete učiniti kako biste prevenirali ili umanjili alergiju na sunce:

  • Smanjite vrijeme izlaganja direktnom suncu i u potpunosti ga izbjegavajte između 10 i 17 sati kada je najjače.
  • Svoju kožu dolaskom toplijih dana postepeno izlažite suncu kako biste je priviknuli.
  • Ljeti koristite kozmetiku bez parfema, boja i konzervansa kako kožu ne biste dodatno nadražili.
  • Prilikom izlaganja jakom suncu nosite prozračnu odjeću koja će pokriti i djelomično zaštititi osjetljive dijelove na koži.
  • Koristite suncobran kako vaša koža ne bi tokom jakog sunca bila direktno izložena njegovom zračenju.
  • Koristite zaštitu za sunčanje koja štiti od UV-A, UV-B i IR-A sunčevih zraka, a namijenjena je koži sklonoj alergijama.

Izvor: Healthline.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare