Dolazi li i Tramp na sastanak Beograda i Prištine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dolazi li i Tramp na sastanak Beograda i Prištine

Ričard Grenel izjavio da zasad nije odlučeno da li će predsednik Donald Tramp lično učestvovati na sastancima sa delegacijama Beograda i Prištine u Vašingtonu.

“Predsednik Tramp je već deo ovih razgovora, upravo s njim sam razgovarao o ovome”, a da li će učestvovati lično na sastancima u četvrtak ili petak “još nije odlučeno”, rekao je sinoć specijalni savetnik predsednika SAD.

Grenel je u telefonskom brifingu sa predstavnicima albanskih medija, Vašington posta i agencije Tanjug, na pitanje da precizira šta je američki predsednik mislio kada je u pismu upućenom predsedniku privremenih prištinskih institucija Hašimu Tačiju naveo da su SAD spremne da pomognu u postizanju sporazuma “koji će balansirati interese Kosova i Srbije”, odgovorio:

“Odgovor na ovo pitanje zavisi od obe strane. Oni bi trebalo da potpišu nešto što smatraju da je fer i, iskoristiću reč, izbalansirano. Ako strane smatraju da je nešto izbalansirano, ako smatraju da dobijaju nešto i da je to nešto više od onoga što daju i smatraju da je dobar sporazum, onda bi trebalo da potpišu. Mi nećemo imati tajni sporazum. Mi nemamo tajne zahteve. Bukvalno sve zavisi od strana u pregovorima”.

Upitan da li će koordinisati pitanje dijaloga sa Evropskom unijom, imajući u vidu da EU takođe ima plan koji je fokusiran na ekonomski razvoj i boljitak građana obe strane, Grenel je kazao da oni već koordinišu sa EU i da će to tako i nastaviti.

“Ja sam već imao bliske koordinacije sa Francuskom, ali i sa drugim Evropljanima. Mi imamo blisku koordinaciju sa Evropljanima i oni znaju naš plan i podržavaju ga”, istakao je Grenel, i dodao:

“Ja ću samo reći da su pitanja učlanjenja u EU politička pitanja, koja su odgovornost Evropljana, a mi radimo ono što možemo, kada nas pitaju, da ih podržimo”.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Dodik: Јasno sam rekao da BiH nema saglasnost za put u NATO

M.

Naređena evakuacija nakon eksplozije u Čačku

M.

Eksplozije u Moskvi

M.

Ostavite komentar