25. Septembra 2019.

Dolazi kraj fejkerima na Instagramu, uvodi se zabrana koja se dugo čekala

Big Portal

Najavljeno je i da će ukloniti sve tvrdnje o “čarobnim učincima” vezane uz takve objave. Ysabel Gerrard, profesorka digitalnih medija na Univerzitetu u Sheffieldu u Velikoj Britaniji koja je pomogla Instagramu da razvije ovu novu politiku, izjavila je da su prošlosemične najave samo prvi korak politike koja će se i dalje prilagođavati i poboljšavati, piše The Washington Post.

“Ovo neće biti posljednje što čujete da Instagram radi kako bi stao na put opasnim sadržajima povezanima s dijetom i kozmetičkim operacijama, a nastaviću raditi s brojnim stručnjacima kako bismo ovo pogurnuli u najboljem mogućem smjeru”, rekla je Gerrard i priznala da javnost najviše buni najava o uklanjanju “čarobnih tvrdnji”. Kako njih filtrirati?

“Postojaće smjernice za zaposlenike Instagrama prema kojima će lako moći procijeniti koje tvrdnje i objave krše pravila, a koje ne”, kaže Gerrard.

Ovo nije prvi put da se ova društvena mreža hvata u koštac s ovim problemom. 2012. godine Instagram je zabranio postove s oznakama poput #thinspiration koje su podsticale ekstremno mršavljenje.

Aktivistkinja i glumica Jameela Jamil, koja je početkom ove godine i pokrenula peticiju usmjerenu prema Instagramu da zabrani štetne postove za mršavljenje, sada traži da se takav sadržaj potpuno zabrani. Ona naglašava da tinejdžeri nisu jedini ljudi koji su pogođeni tim porukama. Studija provedena u 2016. godini na ispitanicima u uzrastu od 19 do 32 godine, otkrila je da je korištenje društvenih medija povezano s povećanim rizikom od poremećaja ishrane među korisnicima, bez obzira na pol, rasu i visinu prihoda.

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare