26. Aprila 2022.

Dolaze na plažu čim čuju brodove: Iguane zbog turista postale zavisne od šećera

Big Portal

Iguane sa bahamskog ostrva Eksuma toliko su zavisne od ukusnih poslastica da na plažu stižu čim čuju turističke brodove.

“Organizatorima turističkih obilazaka to je izvrsna prilika da gostima pokažu ove životinje i ostvare sa njima blizak kontakt”, kazao je Čarls Knap iz akvarijuma Džona Šeda u SAD-u, piše Index.hr.

Konzervatori prirode zabrinuti su, jer se zbog ovog neautohtonog voća, koje se iguanama daje nabodeno na ražnjić, veliki gušteri sve manje boje ljudi pa su podložniji krijumčarima životinjama.

No oni koji pomno posmatraju ova stvorenja počeli su da sumnjaju da ovakav način ishrane uzrokuje i druge probleme. Tragove za to našli su u njihovom izmetu.

Iguane koje konzumiraju lišće i voće koje im je priroda namenila imaju izmet koji naučnica Suzan Frenč sa Univerziteta u Juti upoređuje sa “kubanskom cigarom – nalik lišću zarolanom u smotuljak”.

Izmet iguana koje se hrane grožđem koje im daju turisti je s druge strane vodenaste strukture.

To je nagnalo istraživače da pomnije promotre uticaj koji na organizam iguana ima ishrana puna šećera.

Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Experimental Biology, bavilo se uticajem koji ishrana bogata glukozom ima na zdravlje obične zelene iguane.

“Ovim životinjama smo davali glukozu jednako često koliko je konzumiraju i iguane u prirodi”, rekla je Frenč za AFP. Otkrili su da životinje imaju problema sa regulisanjem količine glukoze u krvi.

Štetna navika?

Istraživači su nakon toga otputovali na Bahame i uhvatili 48 iguana sa četiri različita ostrva, od koji je jedna polovina bila u kontaktu sa turistima, a druga je sa zaštićenijih i udaljenijih mesta na ostrvu.

Svaka iguana dobila je glukozni napitak nakon čega su im istraživači gotovo ceoi dan pratili količine šećera u krvi.

Otkrili su da su iguane s ostrva koje posećuju turisti imale najviše nivoe glukoze u krvi, a u organizmu nekih životinja taj se nivo zadržavao satima. Iguanama koje nisu bile u kontaktu sa ljudima nivo glukoze je rastao sporije i brže se vratila u normalu.

Iako su istraživači zaključili da ishrana bogata šećerom utiče na telesno stanje iguana, još uvek se ne zna kakve posledice ima na njihovo zdravlje.

“Kod drugih vrsta, ovo bi se smatralo patologijom. Da se radi o ljudima ili miševima, mogli bismo reći da je ovo dijabetes”, kazala je Frenč i dodala da će se u budućim istraživanjima posvetiti posledicama koje takva ishrana ima na zdravlje iguana, od imunološkog do reproduktivnog zdravlja.

Istraživače zanima i kako činjenica da su iguane izgubile apetit za domaće biljke utiče na okolinu ostrva.

Iguane nisu jedina vrsta na koju utiče to što ih turisti hrane neprimerenim grickalicama.

Istraživači su 2018. otkrili da kornjače koje na Kanarskim ostrvima hrane turisti u krvi imaju markere povezane sa prevelikom konzumacijom masti i proteina.

Knap tvrdi da konzervatori razumeju važnost turizma za Bahame, a turistički vodiči pokazali su spremnost da pripaze da iguanama ne škode.

Ipak, u poslednje vreme je sve više brodskih turističkih tura, zbog čega je teže kontrolisati ponašanje ljudi.

“Ne želimo da tražimo potpunu obustavu rada, samo želimo da informišemo ljude kako bismo zajedno razvili održiviji plan”, dodao je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare