14. Septembra 2019.

Dol poručio Bakiru: Na vama je odgovornost

Big Portal

Predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Džozef Dol uputio je pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, delegatima, kao i svim članovima SDA, u kojem je poslao niz poruka povodom 7. kongresa ove stranke.

U pismu, koje je pročitano na Kongresu SDA, Dol ističe da mu je zadovoljstvo obratiti se delegatima, pred kojima je, kako je istaknuo, nekoliko važnih odluka, a povrh svega izbor rukovodstva stranke.

„Svim kandidatima želim sreću na izborima, a ujedno vas i podsjećam da će svi, koji dobiju povjerenje delegata da predvode stranke u predstojećim godinama, nositi veliku odgovornost. Razlog tome je što se Bosna i Hercegovina, bez vašeg doprinosa, neće pokrenuti naprijed na evroatlantskom putu. Pozdravljam vašu kontinuiranu posvećenost evropskim i NATO integracijama, te očekujem da ćete, nakon Kongresa, raditi sa obnovljenom energijom i povećati vaše napore, u navedenom smjeru“, stoji u pismu predsjednika EPP-a.

Dol je poslao poruku i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, naglasivši njegovu odgovornost kao lidera SDA da prvenstveno osigura da SDA bude podrška provođenju svih potrebnih reformi za konsolidaciju vladavine prava, uspostavljanju nezavisnog pravosudnog sistema i borbu protiv korupcije na svim nivoima; da stranka daje doprinos stabilnosti, integritetu i jedinstvu zemlje; kao i da poštuje obaveze preuzete kroz zajedničku deklaraciju EPP-a iz 2014. godine, te zagovara temeljne vrijednosti EPP-a i principe navedene u njoj.

Predsjednik EPP je istaknuo svoju podršku reformskim procesima i izmjenama Statuta SDA.

„Kao Evropska narodna stranka, snažno podstičemo unutarpartijsku demokratiju i sve reformske napore u stranci, kako bi se prilagodila novim okolnostima. Stranke moraju uvijek ostati povezane sa stvarnošću i svim ljudima koje predstavljaju. U vezi s tim, želim pohvaliti vašu opredjeljenost da povećate predstavljanje mladih i žena. Svi potrebni napori trebaju biti preduzeti, u ovom smislu, kako bi SDA mogla u potpunosti predstavljati sve vaše sugrađane i osluhnuti njihove nade i brige“, kaže se u pismu.

Svoje obraćanje 7. Kongresu SDA Dol je zaključio skretanjem pažnje na problem iseljavanja mladih, kazavši da upravo mladi u BiH osjećaju da se njihov glas ne čuje, te da ne vide budućnost u svojoj zemlji.

„I u ovom smislu, važno je raditi na vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kako bi se generacijama mladih omogućila budućnost kakvu zaslužuju, jer zemlja bez mladih je zemlja bez budućnosti“, naveo je pismu predsjednik EPP-a.

(Radio Sarajevo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare