Doktorica otkrila najbolje godine za rađanje djeteta - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Doktorica otkrila najbolje godine za rađanje djeteta

SVE više žena odgađa trudnoću fokusirajući se na završavanje fakulteta, izgradnju karijere, ali i zbog nezaposlenosti, neriješenih egzistencijalnih pitanja itd. Trenutna prosječna starost majki je 26,3 u odnosu na 24,9, dob od prije 15 godina.  I dok je prema rezultatima studije dr. Johna Mirowskya sa Sveučilišta u Teksasu savršena dob za rađanje…

SVE više žena odgađa trudnoću fokusirajući se na završavanje fakulteta, izgradnju karijere, ali i zbog nezaposlenosti, neriješenih egzistencijalnih pitanja itd. Trenutna prosječna starost majki je 26,3 u odnosu na 24,9, dob od prije 15 godina. 

I dok je prema rezultatima studije dr. Johna Mirowskya sa Sveučilišta u Teksasu savršena dob za rađanje 34 godine, dr. Gillian Lockwood, medicinska našelnica Klinike za plodnost u Midlandu u Velikoj Britaniji, smatra da je idealna dob za trudnoću 25 godina. 

“Da, to je dob kada većinu lovi kriza jer navršavaju četvrt vijeka. No to je vrijeme kada žene napuštaju fakultet, pokušavaju izgraditi karijeru, trude se pronaći nekoga s kim žele osnovati porodicu”, istaknula je dr. Lockwood. 

“Važno je ponoviti da postoji mnogo faktora koji utiču na tu odluku. Odluku koju možete donijeti samo vi”, poručila je i dodala:

“Bilo da odlučite imati djecu s 20, 30 ili 40, bilo to biološkim putem ili nekim drugim, važno je da slušate svoje tijelo i donesete onu odluku koju smatrate ispravnom. Vi jedini znate šta je najbolje za vas!”

Danas objavljeno

Knjiga pozajmljena pre 111 godina konačno vraćena biblioteci

Vanja A

Da li ste čuli za “ljudske budilnike”, oni su budili radnike nekad u Irskoj i Britaniji!?

Vanja A

Inspiracija za promjenu: 15 slavnih žena s najboljim šiškama svih vremena

Vanja A

Ostavite komentar