12. Marta 2020.

Doktorica iz Vuhana: Kaznili su me kad sam upozoravala na virus korona

Big Portal

U intervjuu za kineski list “Renwu”, Ai Fen, direktorka hitne pomoći u centralnoj bolnici Vuhan, rekla je da je kažnjena na poslu nakon što je u decembru upozorila svoje nadređene i kolege o virusu sličnom Sarsu, prenosi “Guardian”.

Sada, kada je virus odnio više od 3.000 života u Kini, uključujući četvoricu ljekara u njenoj bolnici, od kojih je jedan bio oftalmolog Li Venliang, Ai se pridružila ostalim kritičarima koji su rizikovali svoj posao kako bi govorili o stanju i zdravstvenim uslovima u Vuhanu.

“Da sam znala šta će desiti, ne bih marila za ukor. Pričala bih o tome na sav glas gdje god i s kim god bih mogla”, kazala je Fen.

Intervju s njom brzo je izbrisan nakon što je danas objavljen. List “Renwu” uklonio je članak sa portala, ali korisnici interneta brzo su napravili snimke ekrana, sluteći da će se upravo takvo nešto desiti.

Krajem decembra prošle godine, nakon što je vidjela nekoliko pacijenata sa simptomima sličnim gripu, Fen je dobila laboratorijske rezultate jednog slučaja u kojima je pisalo: “Sars coronavirus.”

Čitajući izvještaj nekoliko puta, kaže da je oblio hladan znoj. Zaokružila je riječ Sars u nalazu, fotografisala nalaz i poslala ga bivšem kolegi iz medicinske škole, sada ljekaru druge bolnice u Vuhanu. Fotografija se proširila po medicinskim krugovima u Vuhanu, stigavši i do Li Venlianga.

Te noći doktorka Fen primila je prijetnju da ne smije širiti informacije o misterioznoj bolesti kako ne bi širila paniku. Dva dana kasnije, kako je kazala za “Renwu”, pozvao ju je šef disciplinske komisije bolnice i ukorio je za širenje glasina i nanošenje štete zdravstvenom sistemu.

Medicinskom osoblju bilo je zabranjeno da razmjenjuje poruke i slike u vezi s virusom. Sve što je Fen mogla učiniti, kako kaže, bilo je da zamoli svoje osoblje da nose zaštitnu odjeću i maske. Međutim, nadležni su im čak rekli da ni to ne čine.

“Gledali smo kako sve više i više pacijenata dolazi i kako radijus širenja infekcije postaje sve veći”, ispričala je Fen.

U međuvremenu, kineski zvaničnici i dalje su insistirali da nema razloga za brigu jer se virus ne prenosi među ljudima.

“Znala sam da mora postojati neki način prenosa sa čovjeka na čovjeka”, rekla je doktorica iz Vuhana.

Dana 21. januara, dan nakon što su kineski zvaničnici konačno potvrdili da je virusom prenosan na ljude, broj oboljelih koji su stigli u hitnu već je dostigao 1.523 u jednom danu.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare