Treba reći da naš životni stil i naša ishrana igraju ključnu ulogu kad je u pitanju smanjivanje rizika od razvoja raka. Istraživači veruju da se mora istražiti ne samo šta jedemo, već i kada jedemo.
Prema studiji koji su sproveli istraživači s Instituta za globalno zdravlje u Barseloni, vreme kad jedemo takođe može određivati ko je u većem riziku od razvoja raka. Istraživači su otkrili da ljudi koji regularno jedu nakon devet uveče i ne ostave barem dva sata nakon jela pre nego što odu na počinak su u većem riziku od obolevanja od raka – u procentima to iznosi 25 odsto.
ZAŠTO SE TO DOGAĐA?
Biološki sat određuje i reguliše ciklus spavanja i budnost i ponavlja se svakih 24 sata i poznat je kao dnevni ritam. Ako biološki sat vašeg tela pravilno funkcioniše, od 21 sata nadalje, vaše telo bi polako trebalo da se priprema za počinak, a ne da postaje aktivnije, što se može dogoditi nakon jela.
O STUDIJI
Studija je proučavala 621 slučaj raka prostate i 1.205 slučajeva raka dojke te proučavala 872 muškaraca i 1.321 ženu koji nikad nisu radili noćnu smenu. Uz pomoć istraživača i upitnika, pitali su ih o vremenu kad jedu i spavaju.
Ljudi koji su rekli da idu da spavaju dva ili više sati nakon večere bili su u 20 odsto manjem riziku od razvoja raka dojke i prostate. Ipak, kad su jeli kasno, rizik od razvoja raka popeo se na 25 odsto.
“Naša studija je zaključila da je pridržavanje dnevnim obrazcima ishrane povezano s manjim rizikom od raka. Ovi nalazi naglašavaju važnost procene vremena u studijama o ishrani i raku”, rekao je doktor Manolis Kogevinas, glavni autor studije.
“Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo zašto vreme uzimanja hrane utiče na rizik od razvoja raka, neki dokazi upućuju na to da bi to mogla biti posledica poremećenog obrasca spavanja”, dodaje.