14. Novembra 2022.

Doktori joj zbog raka odstranili nos, a onda uzgojili novi na podlaktici

Big Portal

Pacijentkinji, poznatoj samo kao Karin, lekari su zbog raka sinusa morali da odstrane nos 2013. godine.

Uprkos tome što joj je zahvatom spasen život, lice joj je pretrpelo velika oštećenja zbog operacije i izgubila je čulo mirisa.

Međutim, pre nego što je podvrgnuta operaciji, doktori su uzeli uzorak njenog nosa i napravili repliku od biomaterijala pomoću 3D štampača. Veštački nos držali su na ledu dok ne usavrše tehnike.

Ove godine, on joj je usađen pod kožu u podlaktici, a bilo je potrebno oko dva meseca da ga njeno sopstveno tkivo prihvati i integriše i ispuni krvnih sudovima.

Dva meseca kasnije, nos joj je presađen sa ruke na lice, a krvni sudovi u njemu „prikačeni“ na postojeće sudove na licu.

Pacijentkinja je prezadovoljna novim nosem, pomoću kojeg ponovo može da diše i oseća mirise. Još jedna operacija biće potrebna da joj lekari prikače nervne završetke kako bi dobila osećaj dodira na njemu.

„Mnogo bolje dišem. Takođe mogu da osetim mirise u svom vrtu. Mogu da izlazim iz kuće i vratim se svom životu“, ispričala je Karin za lokalne medije.

Njoj je 2013. godine dijagnostikovan nazalni tumor, zbog kog su lekari morali da joj odstrane veći deo nosa, a posle zahvata morala je na hemo i radioterapiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare