Doktor objasnio koja terapija je najbolja u lečenju kovida - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Doktor objasnio koja terapija je najbolja u lečenju kovida

Svetski priznati prof. dr Ognjen Gajić, specijalista intenzivne medicine i plućnih bolesti, koji je jedan od vodećih doktora na čuvenoj klinici Mejo u Ročesteru, u SAD, naveo je koji sve lekovi efikasno deluju protiv koronavirusa.

Specijalista intenziven medicine i plućnih bolesti, istakao je koje terapije su po njemu najefikasnije u ublažavanju toka bolesti.

“Dosadašnja istraživanja su pokazala različitu efikasnost u zavisnosti od stadija infekcije. U fazi virusne replikacije, što je otprilike prva nedelja, određenu efikasnost su pokazala monoklonalna antitela i antivirusni lek remdesivir. Ne smanjuju smrtnost, ali ublažavaju tok bolesti”, rekao je on za domaće medije.

U kasnijoj fazi pojačanog imunog odgovora, a to su hospitalizovani bolesnici sa upalom pluća, dodao e prof. Gajić, najefikasniji su se pokazali kortikosteroidi, koji u umerenoj dozi smanjuju smrtnost.

“Neke studije su pokazale dobar efekat terapeutskih doza heparina, i to po prijemu u bolnicu. Kod bolesnika sa naglim pogoršanjem u toku bolničkog lečenja, uprkos kortikosteroidima, određeni efekat imaju noviji imunomodularni lekovi”, tocilizumab, baricitinib, mada nisu poređeni sa većim dozama kortikosteroida”, rekao je prof. Gajić.

Danas objavljeno

Ovo je najzdravija sorta jabuka

Vanja A

Moraš probati ove slane ukusne muffine idealne za prazničnu trpezu

Vanja A

Krofne sa brusnicama i cimetom

Vanja A

Ostavite komentar