Dokazano je da psi doprinose boljem emotivnom i mentalnom razvoju djece - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Dokazano je da psi doprinose boljem emotivnom i mentalnom razvoju djece

Najnovija istraživanja otkrivaju da djeca koja redovno provode vrijeme sa kućnim ljubimcima, razvijaju empatiju, odgovornost i bolje samopouzdanje. Amy Morin, psihoterapeutkinja i voditeljka Podcasta za mentalno jake ljude kaže: “Pomaganje djece oko brige i njege psa u porodici, može uticati na djecu da se osjećaju, kao da su dio tima. Oni će se osjećati osnaženo, kad vide da su sposobni pomoći u brizi o životinji, pomažući hraniti, njegovati ili šetati psa. Oni se odgovornije ponašaju, kada su u mogućnosti pomoći oko odgovornosti za brigu o kućnom ljubimcu”.

Prednosti kada djeca odrastaju sa psima:

Povećana odgovornost – Psi imaju dosta potreba. Treba ih svakodnevno hraniti, njegovati, šetati, igrati se s njima. Sve su to zadaci, koje mogu obaviti čak i manja djeca ili ih mogu obaviti uz nadzor odrasle osobe. Mnoge porodice odlučuju, da brigu o kućnim ljubimcima učine redovnim dijelom svakodnevnih obaveza i aktivnosti svoje djece.

Osjećaj identiteta i nezavisnosti – Kad dijete odraste uz psa, to dijete nesumnjivo razvija vezu sa psom koja je jedinstvena. To može kod djeteta potaknuti osjećaj identiteta i nezavisnosti.

Foto: Unsplash

Bezuslovna ljubav i odanost – Jednostavno nema mnogo drugih kućnih ljubimaca, koji su odani poput psa. Djeca će to lako vidjeti u ponašanju svog ljubimca, a kao rezultat toga, svoj život mogu prirodno živjeti i na ovaj način, da oni cijene ljubav i odanost u životu.

Poboljšano samopoštovanje i samopozdanje – U vrijeme kada se djeca snalaze u svijetu i vjerovatno proživljavaju svoje prve teške trenutke i romantične veze, pas koji je uvijek sretan i koji im se uvijek raduje, može im pružiti prijeko potreban poticaj samopoštovanja i samopouzdanja.

Veći osjećaj empatije – Uz kućne ljubimce dolazi i mnogo sreće, ali ponekad i tuga. Šetanje rame uz rame sa kućnim ljubimcem kroz njihov relativno kratak životni vijek, može biti nevjerovatna vježba empatije i suočavanja s tugom.

Više fizičke aktivnosti – Pas pruža redovnu svakodnevnu motivaciju i podršku za fizičku aktivnost. A djeca porodica koje imaju psa, imaju duplo više fizičke aktivnosti od djece, koja nemaju pse kao kućne ljubimce. Fizička aktivnost tokom šetnji, takođe utiče i na mentalni, emotivni i socijalni razvoj djece.

Foto: Unsplash

“Psi su novo iskustvo socijalizacije za bebe i djecu”, kaže Laurice Wardini, trenerica pasa. “Dobra je ideja izlagati djecu s različitim životnim iskustvima. Psi su ljubazni, zabavni i energični, baš poput djece. Zaista nema bolje kombinacije od djece i pasa, zbog čega je toliko mnogo benefita za djecu kada rastu uz psa.

Danas objavljeno

Reper, bivši Kanje Vest, koristi i pandemiju – brendirao “Ye” maske

Zeljka

Kris Braun nazvao košarkaša “pravim herojem” zbog stava o vakcini

Zeljka

Džek Nikolson u javnosti poslije skoro dvije godine

Zeljka

Ostavite komentar