20. Januara 2020.

“Dokazali su da nisam ništa loše učinio”

Big Portal
  • Senat treba brzo da odbije ove manjkave članove o opozivu i oslobodi predsednika – navodi se u Trampovom sažetku podnesenom uoči početka suđenja u Senatu.

Tramp, četvrti američki predsednik koji se suočava sa mogućnošću da bude smenjen, optužen je za zloupotrebu položaja jer je zatražio od Ukrajine da pokrene istragu o njegovom političkom suparniku Džozefu Bajdenu, te da je ometao istragu Kongresa.

U sažetku se navodi da teorija demokrata iz Predstavničkog doma o zloupotrebi položaja nije prekršaj koji podrazumeva opoziv.

Odbijena je i optužba o ometanju istrage Kongresa kao neozbiljna i opasna, uz napomenu da je predsednik iskoristio svoje zakonsko pravo da se odupre zahtevima Kongresa za informacijama.

Tramp je optužio demokrate da vode namešten proces i rekao da su oni uspeli da dokažu da predsednik nije učinio ništa loše.

Malo je verovatno da će Senat, koji kontrolišu republikanci, smeniti Trampa, ali je njemu potrebno da ograniči političku štetu uoči izbora u novembru, na kojima će pokušati da osvoji drugi mandat.

Trampov pravni tim tvrdi da je on bio unutar ustavih ovlaštenja kada je prošle godine zatražio od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog istragu o Bjadenu i njegovom sinu Hanteru u okviru, kako tvrdi Tramp, akcije protiv korupcije.

Bajdenovi tvrde da nisu prekršili zakon.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare