Dok ste u kućnoj izolaciji, izbjegavajte feniranje i farbe sumnjivog kvaliteta - BIGportal.ba
Magazin Moda

Dok ste u kućnoj izolaciji, izbjegavajte feniranje i farbe sumnjivog kvaliteta

Pravi je trenutak da nešto učinimo za svoju kosu i promenimo loše navike

Lepo prolećno vreme donosi nove ideje i potrebu za promenama, pa je pravi trenutak da nešto učinimo za svoju kosu i promenimo loše navike. Frizer i edukator Tanja Šobota čitateljkama “Života” plus” savetuje kako da pravilno neguju kosu i ponovo zablistaju čim se ukinu mere socijalne distance i vrate svakodnevnim navikama i obavezama.

– Sa promenom godišnjeg doba kosa više opada i postaje krta i lomljiva. Zato tada najviše moramo da vodimo računa o unosu vitamina, odabiru šampona, regeneratora i maski za kosu – kaže Tanja Šobota. – Veoma je važno da obratite pažnju na sastav šampona kako ne biste oštetili kosu. Koristite prirodne šampone koji ne sadrže sulfate, parabene i silikone. Velika je predrasuda da šampon koji više peni bolje pere kosu. To samo znači da ima više hemije i deterdženta, a njegova dugotrajna upotreba je ubica za kosu. Najbolja preporuka su šamponi koji su predviđeni za sportiste, za svakodnevno pranje kose, jer nemaju sastojke koji narušavaju pe-ha vrednost kože glave. Samim tim ne zatvaraju pore, koža može da diše, a folikul ostaje otvoren za rast nove dlake. Preporuka je da se kosa dva puta šamponira, nemojte je mrsiti i dobro je ocedite pre nego što nanesete regenerator ili masku za kosu.

Naša sagovornica naglašava da je neophodno napraviti razliku između regeneratora i maske. Zadatak regeneratora je da razmrsi kosu kako bismo mogli lakše da je očešljamo, ali nema ulogu da je neguje. Za to služe maske koje mnogo dublje prodiru u dlaku, popravljaju njenu strukturu i povećavaju kvalitet i sjaj.

– Maska se nanosi na kosu od krajeva ka korenu, ali ne na kožu glave jer će zapušiti pore i napraviti problem – ističe Tanja Šobota. – Može da se drži i do 20 minuta, pokrivena peškirom zbog dodatnog grejanja da bi efekti bili bolji. Kosu češljajte od krajeva, polako i pažljivo kako se ne bi kidala. Takođe, ne bi trebalo da je sušite agresivnim metodama. Dok ste u kućnoj izolaciji što manje fenirajte kosu, naročito je nemojte farbati neproverenim i lošim preparatima. Ne zaboravite, kosa je ukras našeg lica i celog našeg bića.

Danas objavljeno

Lejdi Gaga pokušala neprimjetno da uđe na svoj koncert: Na stajlingu bi joj “pozavidjeli” i junaci Matriksa

V.R.

10 nevjerovatnih činjenica o Estoniji

V.R.

Alpski glečeri nestaju – niko ne zna šta se “krije” ispod njih

V.R.

Ostavite komentar