Dogovorena razmjena zarobljenika između Donbasa i Kijeva - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Dogovorena razmjena zarobljenika između Donbasa i Kijeva

Ukrajina i proruski pobunjenici usaglasili su uslove za razmenu zarobljenika nakon što su predsednici dve zemlje nedavno postigli sporazum, saopštio je izaslanik Rusije u tzv Kontak grupi za rešavanje konflikta na istoku Ukrajine Boris Grizlov.

Boris Grizlov je naveo da su se dve strane dogovorile da razmena bude obavljena pre kraja godine, kao i da spisak zarobljenika koji će biti razmenjeni tek treba da bude sastavljen, prenosi AP.

Ukrajinski predsednik Voldimir Zelenski, koji je 9. decembra učestvovao na sastanku Normandijske četvorke u Parizu, pozdravio je mogućnost razmene svih poznatih zarobljenika kao ključno dostignuće tih razgovora.

Zelenski je izrazio očekivanje da će se svi ukrajinski zarobljenici, njih 72, koje drže separatisti, vratiti kući pre kraja godine.

Ukrajina i predstavnici separatista u kontakt grupi nisu prošle nedelje uspeli da se dogovore o uslovima razmene zatvorenika, ali su posigli dogovor tokom današnjeg konferencijskog razgovora.

U sukobima na istoku Ukrajine, koji su izbili 2014. godine nakon ruske aneksije Krima, poginulo je više od 14.000 ljudi.

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar