Dogovor Srbije i Slovenije - slobodno putovanje uz sertifikat o vakcinaciji - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dogovor Srbije i Slovenije – slobodno putovanje uz sertifikat o vakcinaciji

Vakcinisani građani Srbije i Slovenije moći će slobodno da putuju iz jedne u drugu zemlju uz sertifikat o vakcinaciji, poručeno je poslije sastanka šefova diplomatija dvije zemlje.

Kormilo EU za nešto više od mjesec dana po drugi put preuzeće Slovenija. Narednih šest mjeseci imaće glavnu ulogu u rješavanju gorućih problema Evropske unije. Na listi prioriteta biće, podvlači slovenački šef diplomatije, i tema proširenja Unije na Zapadni Balkan.

  • Ministru sam predstavio najvažnije tačke kojima će se voditi Slovenija tokom predsjedavanja. Između ostalog, predviđeno je da se održi samit sa državama Zapadnog Balkana kako bismo uspjeli da se približimo rješavanju pitanja i kako bismo ostvarili napredak – istakao je Anže Logar, ministar spoljnih poslova Slovenije.

Napredak Srbija i Slovenija bilježe u ekonomskoj saradnji – u posljednjih deset godina trgovinska razmjena dvije zemlje je udvostručena i iznosi milijardu i 167 miliona evra.

  • Slovenija je članica EU koja na najbolji način razumije regionalnu politiku i od čijeg predsjedavanja EU očekujemo više razumijevanja i podršku na evropskom putu država ovog dijela Evrope – naveo je Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije.

Podršku će Srbija pružiti očuvanju srpske kulture u Sloveniji. Na teritoriji te zemlje živi oko 40.000 Srba, najviše ih je u Ljubljani.

Danas objavljeno

Vojska spremna za napad: Vođa će dati “zeleno svjetlo”?

Vanja A

Rusija predlaže Americi nove datume za sastanak o START-u

Vanja A

Francuski poslanik: Zelenski je opasna osoba

Vanja A

Ostavite komentar