2. Marta 2022.

Dodik tražio da BiH zauzme stav o Ukrajini, Komšić i Džaferović odbili

Big Portal

Dodik se po izlasku iz zgrade Predsjedništva obratio novinarima, rekavši da je zatražio da BiH zauzme stav o pitanju Ukrajine, ali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović bili protiv toga.

On je istakao da je protiv svih predloženih tačaka dnevnog reda, te najavio i moguće pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa ako druga dva člna Predsjedništva zloupotrijebe njegovo odsustvo.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH zaduženo za spoljnu politiku, te da o situaciji u Ukrajini jedino Predsjedništvo može zauzeti određene stavove.

  • To nije ministarstvo, a pogotovo nisu ambasadori, to je podvala koju pokušavaju muslimani ovdje u Sarajevu da podvale. Radi se o ciničnom pokušaju da se obezvrijede, ponize stavovi i čitav srpski narod. Dakle, apsolutno smiješno izgleda pozivanje na jednu izjavu iz 2014. godine, odnosno saopštenje koje nije ni odluka Predsjedništva, koje kaže da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, te se zloupotrebljava do mjere da se poziva na tu odluku u današnjoj situaciji – rekao je on.

Dodik je istakao da je svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura BiH danas srušen, te je apsolutno neizvjesno na koji način će se moći nastaviti dalje.

Dodik je poručio da je protiv rata u svakom slučaju, gdje god se dešavao, ali da BiH treba da ostane neutralna i da se ne priklanja ni ruskoj ni ukrajinskoj strani.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare