16. Marta 2021.

Dodik zahvalio Erdoanu jer uvažava BiH sa svim različitostima

Big Portal

Tokom sastanka, zaključena su tri sporazuma, i to Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, kao i Memorandum o razumijevanju između Agencije za unaprijeđenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investicije Predsjednika Republike Turske o investicijama.

Sporazume koji se odnose na infrastrukturu, koji uključuje i izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, i dozvolama potpisao je u ime BiH Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH.

“Potpisivanje smatramo dobrom osnovom za nastavak aktivnosti u vezi sa izgradnjom saobraćajnice Sarajevo – Beograd – Sarajevo. Time će se sigurno poboljšati putna mreža u BiH i Republici Srbiji, povezati glavni gradovi Sarajevo i Beograd te, u konačnici, ostvariti bolja regionalna povezanost sa Republikom Turskom“, naglasio je Mitrović, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodik je na pres konferenciji s turskim predsjednikom, uz prisustvo druga dva člana Predsjedništva, zahvalio Erdoanu na gostoprimstvu, kao i na 30 hiljada vakcina koje će Turska donirati BiH za borbu protiv kovida.

Erdoan je tokom svog obraćanja pohvalio demokratsko održavanje bh. lokalnih izbora prošle godine, kao i izbore u Mostaru, za koje je rekao da pokazuju stepen demokratskog sazrijevanja. Najavio je održavanje regionalnog samita između Turske, BiH i Srbije, a i oživljavanje mehanizma trilaterale između ovih zemalja.

Plan je, kako je istakao, i da se u junu u Antaliji održi samit sa zemljama Balkana, ukoliko pandemija dozvoli.

Dodik je izrazio očekivanje da će projekat autoputa uskoro započeti, uprkos, kako je rekao, problema koji su prouzrokovani na bh. strani u vezi s izborom rute.

“Ovaj projekat prevazilazi svaku vrstu međe i granice. On će biti integrišući za BiH a integriše i sa Srbijom. Autoput će i za Tursku i njene građane biti značajan jer će put od Ljubljane do Skoplja biti kraći za 180 kilometara. Put bi trebalo značajan dio tranzita da preusmjeri ka BiH što će dati doprinos bh. ekonomiji”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je Erdoana zamolio za povoljan kredit kako bi se projekat mogao isfinansirati.

Erdoan je ponovio podršku Turske prema BiH, njenim evroatlanskim integracijama, a najavio je i povećanje trgovinske razmjene na milijardu dolara.

“Da bismo unaprijedili saradnju po svim ovim pitanjima, prošle godine u septembru smo otvorili Generalni konzulat u Banjaluci. Želimo napredak regionalne saradnje kao našem zajedničkom prostoru i njegovoj integraciji”, naglasio je Erdoan.

Dodik je skrenuo pažnju na dejtonsko uređenje BiH, koje uvažava sve narode, ali, kako je naglasio, i one koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici ijednog od tri konstitutivna naroda. Erdoanu se zahvalio što uvažava BiH s svim njenim različitostima.

“Kao čovjek koga ponegdje a možda i ovdje prate neke kontraverze, ja želim da iskažem svoje poštovanje prema predsjedniku Erdoanu kao velikom predsjedniku i lideru svog naroda koji je na pravi načim odmjerenom politikom ne samo prema BiH nego i na Balkanu doprinio normalizaciji odnosa i možda na najbolji način pokazao kako bismo mi trebali da se ponašamo i krećemo ka tome da izgradimo tolerantno i prihvaćajuće društvo”, rekao je Dodik.

Oba lidera su govorila i o Turskom toku i mogućnostima da se BiH poveže na ovu gasnu infrastrukturu. Erdoan je naglasio da za Tursku nije nikakav problem da, kako je rekao, prijateljima i braći u BiH bude omogućena saradnja u dogovoru s Rusijom.

“Pored autoputa možemo napraviti taj jedan krak gasovoda”, rekao je Erdoan.

Na kraju obraćanja, Dodik je predložio da bude održan i samit četiri zemlje, odnosno Turske, BiH, Srbije i Rusije.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare